Stäng fönster Partille kn, LEXBY 6:44 M.FL. LEXBY

OMRÅDE
Området ligger i Lexby som är beläget mellan centrala Partille och Kåhög, cirka en kilometer öster om järnvägsstationen. Bebyggelsen består av drygt 210 radhus i längor om 5-9 fastigheter. Längorna är disponerade i och öst-västlig riktning och ligger något förskjutna i förhållande till varandra. Bostadsområdet avgränsas i öster av Nygårdsvägen som är en lokalgata från Lexbyvägen i söder. I öster finns ett daghem/förskola från 1980-talet, Lexby skola och Lexby idrottsplats. I norr avgränsas området av en hög klippvägg och i väster av ett radhusområde byggt i slutet av 1950-talet, ritat av samme arkitekt.

Inne i radhusområdet finns relativt öppna ytor bestående av både kullersten och gräsmattor. Vidare sträcker sig små asfalterade gångstråk runt i området och knyter ihop huslängorna. I mitten löper ett svagt s-format stråk genom hela området i nord-sydlig riktning. Här finns sedvanligt ett flertal garagelängor både i och kring bebyggelsen. De flesta ligger i öst utmed Nygårdsvägen.

BYGGNADER
Bebyggelsen består av ett antal radhuslängor uppförda med en fasad bestående av liggande träpanel. Radhusen kröns av ett förskjutet sadeltak med täckta av betongpannor. På fasaden som vetter åt norr finns balkonger, indragna i fasaden och med fronter av trä. Under dem är det uteplatser i trädgården.

Stomme/konstruktion: regelverk av trä
Fasad: liggande träpanel
Fasadfärg: röd, blå
Takform: förskjutet sadeltak
Takmaterial: plåt
Utvändiga detaljer: balkonger

Färgsättningen varierar mellan rött eller ljusblått med vita knutar. Radhusens gavlar saknar fönster och består endast av putsat tegel. Taken som kröner radhusen har en säregen form där takets fall är förskjutna och inte möts på nocken. Taken är täckta med takpannor av betong. Enlufts- och perspektivfönster förekommer, båda fönstertyperna är placerade i liv med fasaden. Ett särskilt spännande fönsterparti har ett perspektivfönster med stående sidoruta och ett smalt horisontalt fasadparti under, samt därunder ett smalt, liggande fönster i hela bredden. Det hela inramas som ett fönster.

Entréerna är förlagda ut mot de öppna kullerstensbelagda stråken som leder genom bebyggelsen. Över dörren sitter antingen det ursprungliga plana plåtskärmtaket med fästen i fasaden kvar eller så har det ersatts med ett nyare, litet sadeltak som på flera håll även utvecklats till små verandor. Under huslängorna finns gemensamma förvaringsutrymmen, likt källarvåningar på flerbostadshus. Radhusen har små privata trädgårdar.

(För foton se del 1!)