Stäng fönster Göteborg kn, ANGERED 85:1 M.FL. ANGERED

OMRÅDE
Angered Centrum föregicks av en nära 10 år lång planering och de slutliga ritningarna är från 1976 över hela det offentliga komplexet och bostadsområdet från 1977 (olika arkitektkontor). Angereds Torg invigdes 1978 och bostäderna var i stort sett klara 1979.

Angered Centrum bygger på en indelning i olika sektorer som alla möts i mitten för att kunna expandera fritt inom sin sektor om det behövdes men även fungera om expansionen avtog; Kommers, skola/fritid/idrott/kultur, sjuk- och socialvård, bostäder, samt en "stadspark" ned mot Lärjeån. Varje del behandlas här i registret som varsitt område och detta avser bostäderna,vilket utgör miljöns nordöstra del. Det består av 10 gårdar i ett rutnätssystem med P-form; nio med lamellhus i 2-4 våningar och ett med sex atriumhus och parkeringsdäck.

Från Titteridammsvägen i norr leder Fjäderharvs- och Länkharvsgatan in i området. I öst ligger en förskola med lågstadium från 1979 (Gunnaredskolan) och i väst ligger en förskola från 1985, Gunnebo sjukhem, socialvården samt en bostadshusgård med butiker som ansluter till Angereds Torg. I nordväst höjer sig en vacker ekkulle bakom förskolan.

Strävan bakom gestaltningen av bostadshusen var att rita "vanliga hus, vart och ett med sin personlighet" med enkla material och lugn utformning för att inrama det livliga centrumet. Gårdarna är i stort sett fyrkantiga och vridna på hörn i nord-sydlig riktning, med öppningar i alla hörn. Ingen gård är dock den andra helt lik när det gäller husens längder. Längs stråken står skulpturer oregelbundet utplacerade i olika material.

Ett av lamellhusgårdarna i mitten avviker helt genom att ha ett parkeringsdäck med lamellhus på två sidor. I övrigt har gårdarna fyra olika hus för att skapa variation, med 2-4 våningar och källare samt en envånings tvättstuga. Idag har gårdarnas fasadpartier av trä målats i olika kulörer per gård. Själva gårdsytorna upptas till största delen av en lekplats med ett fåtal lövträd. I bottenvåningarna finns lokaler för tandläkare, föreningar etc. Ett rakt promenadstråk skär genom området från svag nordöst till sydväst. Atriumhusen ligger i norr på dess östra sida. Runt dem finns små gräsytor och längs stråken står alléer av lövträd. Uppfarten till p-däcket av betong sker från Fjäderharvsgatan. Viadukter leder under Titteridammsvägen till daghem och bostadsområde från 1987 på andra sidan vägen.

BYGGNADER
Atriumhusen har gul lockpanel (sekundär troligen) och små bruna fönster i par med mörkbrun panel mellan. Bruna trästaket döljer den lilla innergården.

Lamellhusens fasader är oartikulerade utåt stråken med fönstren placerade i vertikala rader. Entréerna och all artikulering är förlagd åt gården. På gårdarna står i väst ett fyravånings loftgångshus med steniskivor på bottenplan. I norr står trevåningshuset med orange plåtfronter på balkongerna, röda sidoskärmar och kraftiga betongkonsoler. Tvåvåningshusen i öst och söder har dörrar i fasadliv flankerade av små träbodar och svart bandtäckt plåtskärmtak. Bottenvåningen är klädda med stående kulört målad träpanel ända upp till övervåningens undre fönsterkant. Däröver är träpanelen mörkbrun och smalare. Utåt är fasaderna helt tegelklädda.

Våningar: 2-4, källare
Stomme/konstruktion: prefabricerade betongelement
Fasad: tegel, träpanel
Fasadfärg: gulrött, gul, röd, grön, brun
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: papp
Utvändiga detaljer: balkonger, loftgångar, förrådsbod

Perspektivfönstren med sidoruta är av brun aluminium. Åt gården vetter uteplatser med inhägnader av trä, somliga nätade.

Gunnaredskolan har en gul länga åt söder med fin vy åt ravinen, klädd med stående smal träpanel och vita geeringsågade vita fönsterfoder. Den har en äldre prägel än de grå längorna med lockpanel av trä i norr.

KOMMENTAR
Området är lätt att orientera sig i och möter otroligt vacker natur i öst. De olika våningshöjderna skapar variation och tillsammans med de träkantade stråken och ekkullen kan den av planerarna önskade småstadskänslan infinna sig arkitektoniskt. Parkeringsdäckens betongavbrott kan därför upplevas som något brutala.