Stäng fönster Göteborg kn, ANGERED 94:5 M.FL. ANGERED

OMRÅDE
Angered Centrum föregicks av en nära 10 år lång planering och de slutliga ritningarna är från 1976 över hela det offentliga komplexet och bostadsområdet från 1977 (olika arkitektkontor). Angereds Centrum invigdes 1978 men då hade inte byggandet av Gunnareds sjukhem, som det hette då, påbörjats.

Angered Centrum bygger på en indelning i olika sektorer som alla möts i mitten för att kunna expandera fritt inom sin sektor om det behövdes men även fungera om expansionen avtog; Kommers, skola/fritid/idrott/kultur, sjuk- och socialvård, bostäder, samt en "stadspark" ned mot Lärjeån. Varje del behandlas här i registret som varsitt område och detta avser sjuk- och socialvård och avser miljöns nordvästra del.

Från Titteridammsvägen leds Kultivatorgatan in via torgets norra butikshus och övergår i säckgatan Triörgatan längs sydfasaden på Gunnareds äldreboende. Tegelhuset har en air av stiliserad herrgårdsarkitektur. Väster om byggnaden har en vinklad tegelbyggnad uppförts senare med sjukvårdsinrättningar. Bakom tomten höjer sig en ekbemängd kulle. Vid ändan av Triörgatan ligger socialvårdens hus i torgmiljöns stråk och med Länkharvsgatan längs sin östra fasad. Längs stråken finns butikslokaler i bottenplan och gården, där bland annat Arbetsförmedlingen ligger, nås genom en portik.

Socialvårdshuset:
Våningar: 3-4
Stomme/konstruktion: betong
Fasad: fasadtegel åt gatan, aluminiumkassetter åt gården i skift
Fasadfärg: gulröd, vit, röd
Takform: valmat sadeltak
Takmaterial: förzinkad svart stålplåt, bandtäckt dubbelfalsad
Utvändiga detaljer: klinkerklädd portik in till gården, vita plåtkassetter åt gården i tre skift med ett smalare i mitten, röd stående plåtpanel i fönsterbanden, soljalusier bottenvåningen, utkragande tegelomfattningar runt fönstren

Socialvårdshusets har en fyravåningslänga i norr sammanbyggd med tre vinklade trevåningslängor runt en öppen gård. En kaklad portik leder in från stråket i väst. Gården är täckt med betongsten, har bänkar och tuktade lövträd och -häckar. Bottenvåningen har samma gulröda klinker som portiken och fönsterpartier med brun aluminium, medan de övriga våningarna är klädda med vita plåtkassetter i tre skift och har fönsterband med röd stående plåtpanel. Norra huset har soljalusier. Utåt är fasaden helt klädd med tegel med svagt utkragande fönsteromfattning i över- och underkant. Karmar och bågar är av rödlila aluminium. Bottenvåningens fönsterpartier är indragna. De utvändiga entréerna har svarta, välvda plåtskärmtak, likt markiser.

Äldreboendet:
Våningar: 3, delvis källare, samt fläktvåning
Fasad: fasadtegel, plåtkassetter på mittparti
Fasadfärg: brunröd, vit
Takform: plant med indragen fläktvåning
Takmaterial: svart, röd plåt, bandtäckt
Utvändiga detaljer: stora balkonger, plåtkassetter, entrétak, solskydd, röda träpergolor

Byggnaden har en antydan till stiliserad herrgårdsarkitektur med "flyglar" på hörnen och "frontespis" centralt, dit entrén är förlagd. I vinklarna finns stora, bruna balkonger som skjuter långt utanför flygelfasaden, som är i det närmaste sluten. Fasaden möter ingen takfot utan är endast kantad med röd plåt och man skymtar den indraga, svarta fläktvåningen. Längs framsidan löper röda träpergolor. Fönstren är av röd aluminium och sitter i bottenvåningen ett och ett, medan övriga två våningar har speciella fönsterpartier i form av två motställa p:n.

Balkonger och interiör ändrades år 2000.

KOMMENTAR
Gunnareds äldreboende är en byggnad med egen karaktär i miljön. Socialvårdens byggnad smälter helt in i torgmiljön utåt men gårdsmiljön ger den sin profil.