Stäng fönster Göteborg kn, KÄRRA 55:6 KÄRRA

OMRÅDE
Kärra centrum är beläget mitt i Kärra. Prilyckegatan når in till dess västra sida och i öst når gatan Lillekärr Södra fram till Kärraplatsen med bilparkering. Här står ett högt rödmålat, profilgjutet betongtorn med torgets namnskylt på. En stensatt torgyta med en skulpturgrupp och sentida, låga naturstensmurar slussar besökaren in till gränderna. I sydöst reser sig en väldig skulptur i form av en amaryllis över träden.

Centrumanläggningen är inrymd i sex rektangulära, tegelklädda, närmast lådformiga envåningsbyggnader, som placerats tätt intill varandra i öst-västlig riktning. Vinklar och hörn är skarpa. Smala gränder med bruten sikt formar tysta, intima gångstråk och en miljö som påminner om vindlande bystrukturer i medelhavsländer. Övriga byggnader formerar sig runt biblioteket/fritidsgården i mitten, medsols från väster: bad- och idrottshall, skola (Klarebergsskolan), post/livs, butiker/bank samt vårdcentral. Mindre platsbildningar bildas här och var mellan huskropparna och mellan de sydliga byggnaderna öppnar sig stråket mot ett samtida bostadsområde med hus terrasserade från gavel till gavel. De enda högre byggnaderna är simhallen med mäktiga röda utskjutande "takbjälkar" och fritidsgården, vars exteriöra ridådekor antyder att det ges teater i huset. Skolan är sammanbyggd med en gång till biblioteket/fritidsgården, men har även externa entréer. Bågformade, pastellfärgade skärmtak på spensliga, kantiga stolpar på flera byggnader sätter prägel på och ger enhetlighet åt torget.

Markbeläggningen består av betongsten och stråken kantas av prydliga rabatter.

BYGGNADER
Brunt tegel, låg skala och strama former uppmjukade med bågformade skärmtak i arkader håller samman de olika byggnaderna.

Våningar: 1-2, delvis källare
Stomme/konstruktion: betongpelare, stålstomme i simhall
Fasad: fasadtegel, plåtkassetter
Fasadfärg: brun
Takform: mycket svagt motfalls- eller sadeltak
Takmaterial: singelbelagd Trocalfolie
Utvändiga detaljer: bågformade skärmtak, uppskjutande fasadpartier med fönster och rundade tak på biblioteket, röda utskjutande bjälklag på simhall, träpanel mellan fönster, fasaddekor, klocka.

Skolbyggnaden har tre ljusgårdar och långa fönsterband. Fönstersättningen varierar beroende på funktion, men är i huvudsak sparsam.

KOMMENTAR
Miljön är intakt och har en egen karaktär med sina gränder och småskaliga byggnader. Viljan att skapa en småstadskänsla via gatustrukturer är här väl gestaltad. Gelikar formade med detta ideal är exempelvis Angereds och Frölunda torg, men ingen annanstans är atmosfären så koncentrerat intim. Till skillnad från de övriga har man i Kärra helt kunnat undvika innegator.

Centrumanläggningen har, liksom Frölunda Torg, erhållit Per och Alma Olssons utmärkelse för bästa byggnad 1980.