Stäng fönster Stockholm kn, CENTAUREN 1 M.FL. RÅLAMBSHOVS SJUKHUS

Beskrivning
Rålambshovs sjukhus, Konradsberg.Tidigare Stockholms hospital för sinnessjuka. Anläggningen Konradsberg sträcker sig över flera fastigheter; Centauren 1, 2 och 3, Ormbäraren 3 (del av), Taffelberget 7 och Taffelberget 8 (del av).

Anläggningen ansågs vara det första mentalsjukhuset, med möjlighet till vård. Patienterna kom från Danvikens Hospital, som då var föråldrat, trångt och nedslitet. Sjukhuset hette först (1861-1931) Stockholms Hospital för sinnessjuka, sedan Psykiatriska sjukhuset och därefter Rålamshovs sjukhus. I folkmun har det alltid kallats Konradsberg efter en av de egendomar, som ingick i den mark som inköptes till sjukhusområde. Den andra egendomen var Hedvigsberg, vars huvudbyggnad från 1700-talet användes som bostad för sjukhusets syssloman. På dess plats ligger ett daghem.

1950 fattades beslut om att sjukhuset skulle läggas ner, vilket senare upphävdes.

För eventuell beskrivning se under Dokument.

Inventeringsblanketterna är organiserade per kvarter efter fastighetsbeteckning i en gemensam PDF. Använd pilsymbolen för att bläddra fram önskad inventeringsblankett. Observera! På inventeringsblanketten anges fastighetsbeteckning vid inventeringstillfället.

I Bebyggelseregistret ingår fastighetsbeteckningen i anläggningsnamnet och byggnadsbeteckningen. Ev. f.d. fastighetsbeteckning anges under anläggnings- eller byggnadshistorik.