Stäng fönster Essunga kn, KERSTINÅS 1:6 KERSTINSÅS KVARN

Beskrivning
Kerstinsås kvarn ligger vid Nossans östra strand i Nossebro tätort, vid bron förlängning av Storgatan. Mitt emot denna kvarn, vid Nossans västra strand ligger även Nossebro kvarn.

Ut efter Nossan är det mest grönområden och bebyggelsen bortom består av någon gård, villabebyggelse och verksamheter.

BYGGNADEN - Historik:
Exakt när nuvarande Kerstinsås kvarn uppfördes är oklart, men det finns uppgifter som tyder på att kvarnens stengrund utgörs av överblivna stenar från den stenvalvsbro som byggdes över Nossan 1842. Klarlagt är att kvarnen byggdes om 1859.

Den tillhörde fram till 2001 den numera delvis rivna och delvis renoverade gården Kerstinsås som ligger strax intill, på andra sidan Bärebergsvägen.

Byggnaden är Kerstinsås kvarn var i drift fram till 1952 och började därefter successivt förfalla. Under 2001 överläts den av Allmänna arvsfonden till Nossebro hembygdsförening, som inledde ett omfattande renoveringsarbete. Under 2002 renoverades kvarnen utvändigt och året därpå invändigt. Under 2003 monterades dessutom nya dammluckor och därefter har ett nytt vattenhjul byggts samt kvarnmaskineriet reparerats. Exakt hur det gamla vattenhjulet från 1923 såg ut vet man inte, utan har konstruerat ett utifrån andra förlagor och är 4,30 meter i diameter. Ambitionen är att kunna köra kvarnen sommaren 2006.

Kerstinsås kvarn hade tidigare tre stenpar. Idag finns bara ett av paren på plats, medan ytterligare ett står upprest mot en vägg inne i kvarnen. Kvarnkammaren används än så länge som förråd. Kaminen är borttagen men finns fortfarande kvar ute i kvarnen.

BYGGNADEN - Beskrivning:
Kvarnen är uppförd i timmer i 1½ plan på en källargrund av natursten. Stengrunden har valvöppningar för att vattenströmmen ska nå vattenhjulet som sitter i underkvarnen. Sadeltaket är täckt med tvåkupigt lertegel och timmerväggarna klädda med röd locklistpanel. Bakom denna panel sitter den gamla kvar.

Samtliga fönster är nyligen utbytta, men har motsvarande form som de ursprungliga. Av fönstren är de flesta 2-lufts med tre rutor i var båge. Fönster, foder och vindskivor är bemålade vita. Entrédörren, en pardörr med liggande panel, är placerad på den ena gaveln vilken man når via en trappa. Trappavsatsen framför dörren är av impregnerat trä. Dörrar och några luckor är bemålade i en gråblå nyans.

En träbro leder utefter stengrunden på den syöstra fasaden, en långsida.