Stäng fönster Hjo kn, EKHAMMAR 5:25 EKHAMMARS KRAFTVERK

Beskrivning
Ekhammars lilla kraftverk är uppfört på gården Ekhammar vid Vätterns strand, cirka 8 kilometer norr om Hjo. Kraftverket ligger endast ett 30-tal meter väster om stranden och utgör den sista anläggningen i rad av småindustrier som kantar den bäck som är resultatet av en fördämning – Gärdsbodammen – cirka en kilometer väster om Ekhammar. Övriga anläggningar uppströms bäcken vid ytterligare fördämningar är bland annat en såg och en kvarn – båda drivna med vattenhjul.

Uppströms Ekhammars kraftverk finns en liten dammanläggning – Turbindammen – vars vattenspegel endast är drygt 500 kvadratmeter. Dammen utgörs i huvudsak av en enkel jordinvallad överfallsdamm, där nivåregleringen sker med en så kallad trämunk – ett slags träbehållare där man med hjälp av sättar kan reglera vattennivån i dammen. När flödet är rikligt sker avbördningen via munken i en träränna och ner till den bäck som går vid sidan av kraftverket.

Själva intaget är av betong med en enkel spettlucka av trä. Vattnet leds in till kraftverket via en underjordisk tub av okänd typ.

Nedström kraftverket fortsätter bäcken ett 30-tal meter innan den mynnar ut i Vättern i den småbåtshamn som finns där.

Maskineri
Kraftverkets turbin är en francisturbin. Den är tillverkad 1918 av Verkstaden Kristinehamn och har nummer 1248. Vattenintaget öppnas med en slussventil. Likströmsgeneratorn är en Asea (Allmänna Svenska Elektriska Aktiebolaget), typ K4, tillverkningsnummer 127 365, effekt 2,3 kW, varvtal 1000 varv per minut, strömstyrka 20 A, spänning 115 volt. Generatorn har Aseas gamla firmamärke – en svastika/ett hakkors – som 1933 ersattes med en ny logotyp på grund symbolens starka koppling till nazismen.

Kvar i kraftverket är också den mycket enkla instrumenttavlan av marmor.