Stäng fönster Trollhättan kn, SLÄTTHULT 4:2 M.FL. MUNTHERS BÅTBYGGERI

Beskrivning
Munthers båtbyggeri ligger i anslutning till Göta älvs östra strand i byn Stubbered cirka fem kilometer sydväst om Trollhättans centrum. Anläggningen ligger på en naturlig avsats högt belägen mitt i en mycket brant sluttning ner mot älven. Miljön närmast bebyggelsen är ett småkuperat skogslandskap. Byggnaderna runt anläggningen är främst bostadshus.

Anläggningen utgörs egentligen av totalt fem olika byggnader – själva båtbyggarverkstaden, ett båtskjul, en lagerbyggnad, ett virkesförråd och en smedja. Samtliga byggnader uppvisar ett mer eller mindre omfattande förfall, då byggnaderna inte har använts yrkesmässigt sedan nedläggningen 1965. Viss verksamhet pågick dock ytterligare några år och den allra sista båten blev klar i augusti 1980.

Två spår leder från höjden ner till älven. Det en går mellan virkesskjulet och verkstaden rakt ner mot älven och detta spår användes för att vinscha upp material till båtbyggeriet samt till familjens handelsbod för försäljning. Det andra spåret går från verkstadens nordöstra gavel och går ner till älven för att föra ner de nybyggda båtarna till älven eller till båthuset dit ett stickspår leder.

Den plan över Munthers båtbyggeris anläggning, som bilaga, är hämtad från uppsatsen "Munthers båtbyggeri" från 1994.

Källor förutom inventeringen:
Munthers båtbyggeri (1994) Heström, Eva...Göteborg: Institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet