Stäng fönster Lidingö kn, BARKASSEN 1 M.FL. BAGGEBY

Beskrivning
Baggeby är ett tidstypiskt bostadsområde från 1950-talet med sina slingrande lokalgator och torgbildningen med ett antal lägre handelshus samt ett större högre punkthus som markör. Arkitekturen är ovanligt varierad tack vare det förhållandevis stora antalet arkitekter som anlitades av de olika fastighetsägarna. Det ger området liv och variation samtidigt som de enskilda byggnaderna är typiska för sin tid. Byggnaderna som omges av mindre gräsytor och berg i dagen är varsamt utplacerade i naturen och följer de naturliga höjdskillnader som finns. Innanför de putsade punkthusen längs med Farkostvägen som går i en båge kring torget finns ett mindre skogsparti med stora träd. De olika punkthusen i området är putsade, klädda med brännlaserad aluminiumplåt eller tegelklädda. Smalhusen är putsade, antingen med sprit- eller slätputs, eller tegelklädda. Takmaterialen är varierade liksom fasaderna med eternitplattor, plåt, papp eller tegel. Många entréer och fasadpartier är utsmyckade med mosaik i olika mönster eller klinkerplattor. Fastigheten Kostern 6 har en arkad med mosaikklädda pelare samt ett långt rostfritt fönster- och entréparti som binder samman de båda aluminiumklädda byggnaderna. Längst i väster i kvarteret Barkassen finns en fristående garagebyggnad i original som visar på bilismens betydelse vid tiden för områdets tillkomst.