Stäng fönster Lidingö kn, GÅRDSSMEDJAN 2 M.FL. HERSBY GÄRDE

Beskrivning
Radhusområdet Hersby Gärde som ligger strax intill Lidingö kyrka uppfördes 1948-57 och består av sex stycken längor och en fristående rund garagebyggnad. De fem första längorna ritades av Ancker, Gate och Lindegren. Området planerades i samarbete med landskapsarkitekten Walter Bauer vilket gett det dess karaktär med husens placering samt trädgårdarnas utformning. Den sjätte längan, Gårdssmedjan, med tillhörande garage ritades av Jöran Curman och Nils Gunnartz. Den unika runda garagebyggand som tillkom sist i området ritades av Stig Anker. De sex längorna som ligger utmed Kämpavägen bildar en intim och avskild stadsbild med mycket grönska med den sk Päronparken mitt i området. Husen är i stort sett oförändrade sedan byggnadstiden med spritputsade fasader med ädelputs, enkupigt lertegel på de asymmetriska sadeltaken samt stor andel originalfönster kvar. Trots att alla längorna i området är individuellt olika till både storlek, planer och utförande är det väldigt enhetligt och väl sammanhållet, tack vare den konsekventa detaljutformningen och materialvalen.

Exteriör beskrivning av Sädesboden:
Radhuslänga med sju stycken lägenheter.
Det asymmetriska sadeltaket med smala tegelskorstenar är klätt med enkupigt lertegel i original.
Det branta takfallet ut mot gatan är nerdraget förbi andra våningen och bildar förrådsbodar med liggande vitmålad panel vid entréerna som ligger två och två i gemensamma nischer indragna från förgårdarna.
Den sydöstra gavellägenheten har sin förrådsbyggnad på gaveln.
Takkupor och takfönster har tillkommit i samband med inredande av vindarna.
Fasaderna är spritputsade med glimmerputs i en beige kulör med vita slätputsade hörn, fönsteromfattningar och takfot.
Entréerna har kvadratiska plåtavtäckta skärmtak samt gjutna betongtrappor, många klädda med natursten eller klinker. Entrédörrarna är alla olika, de flesta är utbytta.
Fönstren i original är vitmålade och i huvudsak en- och tvålufts. På baksidan finns det kvar originalfönster med den för området speciella sexdelade spröjsningen samt stora treluftsfönster där den mittersta rutan är större än de två övriga.
Franska balkonger med vitmålade smidesräcken finns på baksidan ovanför de nischer som leder ut till trädgårdarna.
Den franska balkongen på sydöstra gaveln har byggts ut till en vanlig balkong.
Förgårdarna skiljs från gatan av låga häckar.
Enkla staket av enepinnar mellan trädgårdarna på baksidan.
Små träd och buskar finns på både fram- och baksida.
Den nordvästra gaveln är tillbyggd.

Exteriör beskrivning av Ättebacken:
Radhuslänga med elva stycken lägenheter.
Det brantare takfallet ut mot gatan är nerdraget förbi andra våningen och bildar förrådsbodar med liggande vitmålad panel vid entréerna som ligger två och två i gemensamma nischer indragna från förgårdarna.
Entréerna har kvadratiska plåtavtäckta skärmtak samt gjutna betongtrappor, många klädda med natursten eller klinker. Många entrédörrar i original med stor glasruta i den övre halvan.
Fönstren i original är i huvudsak en- och tvålufts individuellt färgsatta mellan lägenheterna. På baksidan finns det kvar originalfönster med den för området speciella sexdelade spröjsningen samt stora treluftsfönster där den mittersta rutan är större än de två övriga.
Indragna balkonger med vitmålade träräcken finns på baksidan ovanför de nischer som leder ut till trädgårdarna.
Den franska balkongen på sydöstra gaveln har svart smidesräcke.

Exteriör beskrivning av Torparen:
Radhuslänga med tretton stycken lägenheter.
Något saxad huskropp.
Det flacka sadeltaket med smala tegelskorstenar är klätt med enkupigt lertegel i original.
Fasaderna är spritputsade med glimmerputs i en beige kulör med ljusa slätputsade hörn, fönsteromfattningar och takfot.
Samtliga entréer utom gavellägenheternas ligger i upphöjda indragna nischer avskärmade med glesa plank. Gjutna betongtrappor, en del klädda med natursten. Några ursprungliga entrédörrar med stor glasruta i den övre halvan. Gavellägenheterna har källarentréer på framsidan.
Fönstren i original är i huvudsak tvålufts samt kvadratiska enlufts individuellt färgsatta mellan lägenheterna. På baksidan finns det kvar originalfönster med den för området speciella sexdelade spröjsningen. Dessa bildar en helhet med de altandörrar med överljus i original som finns kvar. Plåtavtäckta burspråk på entrésidan.
Utanpåliggande balkonger med svarta smidesräcken och glesa vitmålade fronter och skärmar av trä på baksidan.
Förgårdarna skiljs från gatan och varandra av höga häckar.

Exteriör beskrivning av Stataren:
Radhuslänga med tio stycken lägenheter.
Saxad huskropp där varje lägenhet är individuellt förskjuten i förhållande till de intilliggande och det bildas nischer med entréer åt vartannat håll. Detta innebär att varje lägenhet endast har en smal entrégång från ena hållet men en trädgård som sträcker sig över två lägenheter på andra sidan.
Flackt och asymmetriskt sadeltak klätt med enkupigt lertegel i original. Tegelskorstenar.
Fasaderna är spritputsade med glimmerputs i en rosa kulör med ljusa och vita slätputsade hörn, fönsteromfattningar och takfot. I nischerna är den nedre våningen slätputsad vit.
Alla entréer förutom gavellägenheterna har plåtavtäckta skärmtak. De flesta entrédörrar är utbytta.
Fönstren i original är vitmålade och i huvudsak tvålufts. Det finns även kvar stora original treluftsfönster med en större mittruta samt de för området karaktäristiska sexdelade spröjsningen.
Den sydvästra gaveln har fått fönsterdörrar med fönsterluckor insatta på nedervåningen.
Utanpåliggande balkonger i nischerna med träklädda smidesräcken.
Höga staket av enepinnar mellan de stora trädgårdarna.
Stora träd och buskar dominerar trädgårdarna.
Höga brunmålade genomsiktliga staket ut mot gatan. Carportar har tillkommit.
Den nordöstra gavellägenheten har garage i källaren. Den har även en tillbyggnad åt nordväst klädd med vit stående panel samt tegelklätt pulpettak.

Exteriör beskrivning av Ladugården:
Det branta takfallet ut mot gatan är nerdraget förbi andra våningen och bildar förrådsbodar med liggande vitmålad panel vid entréerna som ligger i nischer indragna från förgårdarna.
Entréerna ligger upphöjda från gatan då förgårdarna sluttar ganska kraftigt. Entrédörrarna i original är målade med mörka kulörer och är nästan helt uppglasade med dubbla rutor.
Fönstren i original är vitmålade och i huvudsak två- och trelufts. Stora enluftsfönster ut mot baksidans uteplatser. Samt stora fönster vid entréerna med sexdelad spröjs. På gavlarna är den övre våningens fönster rundbågade.
På baksidan ut mot trädgårdarna går de lägenhetsskiljande väggarna ut en bit från fasaden och bilder nischer i två våningar samt fungerar som insynsskyddande skärm åt de utanpåliggande balkongerna med träklädda smidesräcken. Taket har dragits ut här och bildar små skärmtak till balkongerna.
De öppna förgårdarna skiljs från gatan av låga naturstensmurar som markerar höjdskillnaden. Varierade trappor och gångar leder upp till entréerna från gatan.
Enkla låga staket av enepinnar mellan trädgårdarna på baksidan samt ut mot parken. Gräsytor och stora träd dominerar trädgårdarna.
Nordöstra gaveln har dubbelgarage i källaren med fernissade furuportar med trådglas.

Exteriör beskrivning av Gårdssmedjan:
Radhuslänga med fyra stycken lägenheter.
Det asymmetriska sadeltaket är klätt med enkupigt lertegel i original.
Skorstenar klädda med svart plåt.
Takkupor och takfönster på det sydöstra takfallet.
Fasaderna är spritputsade med glimmerputs i en beige kulör med vita slätputsade hörn, tunna fönsteromfattningar och takfot.
Entrépartier i original med fernissade ekdörrar med liggande panel samt rektangulära sidoljus.
Platta skärmtak av plåt friliggande från fasaden upphängda i stag. Betongtrappor klädda med skiffer, svarta smidesräcken. Källaringångar bredvid entrétrapporna samt på sydvästra gaveln.
Fönstren i original är vitmålade och i huvudsak en- och tvålufts, både med sidoställd mittpost samt förskjuten losholz. På gavlarna är den övre våningens fönster rundbågade.
På baksidan ut mot trädgårdarna går de lägenhetsskiljande väggarna ut en bit från fasaden och bilder nischer i två våningar samt fungerar som insynsskyddande skärm åt de utanpåliggande balkongerna med fronter och skärmar av trä. Tegelklädda skärmtak till balkongerna.
Förgårdarna skiljs åt av staket av enepinnar. Häckar ut mot gatan.
Vita höga plank skiljer trädgårdarna på baksidan åt, hög häck ut mot gatan.
Radhuslängan är hopbyggd med två garagebyggnader. Ett enkelgarage i det södra hörnet och ett större i det norra hörnet med tolv stycken blåmålade portar i original och pappklätt motfallstak.

Exteriör beskrivning av Hersbyhage:
Rund garagebyggnad med beige slammad puts på den yttre fasaden. Den inre fasaden domineras totalt av de 29 stycken brunmålade garageportarna i original.
Pulpettaket klätt med papp lutar in mot den runda gårdsplanen.
Byggnaden är nästan osynlig sommartid pga av den grönska som omger den.