Stäng fönster Lidingö kn, KANTARELLEN 11 M.FL. HÖGSÄTRA

Beskrivning
Högsätra består av 11 stycken 6-våningar höga elementbyggda skivhus och 14 stycken 2-våningar höga lamellhus, från början av 1970-talet. Det finns även en före detta butikslokal som är sammanbyggd med hus nr 2. Området är ritat av arkitekt Ernst Grönwall som har ritat en mängd hus i hela Stockholmsområdet och på Lidingö men även i övriga landet. Mest känd är han kanske för biografen Draken på Kungsholmen. Området byggdes med stor integration av kommunal service i form av skolor, barnstugor, åldringsvård, bibliotek mm. Skivhusen bildar ett delvis slutet kvarter kring en stor öppen gård med både berg i dagen och uppvuxna träd samt lekplats. Anläggningen ger nästan ett borgliknande intryck där den ligger på Högsätraplatån med sina höga släta fasader som omger gården och parkeringshusets kreneleringsliknande muravslut.

Exteriörbeskrivning skivhusen:
Skivhusen är placerade kring en storgård på en platå. De hus som omsluter gården åt väster, norr och söder är sammanbyggda i gavlarna med partier klädda i vit- och orangefärgad korrugerad plåt. De plåtklädda partierna sträcker sig mellan plan 2-6 vilket gör att man passerar in i och ut ur området under dessa. Fasaderna är klädda med betongplattor med krattad yta i orange och brun kulör. Huvudsakligen orange plattor, de bruna används som dekorativa element runt vissa fönster. Huvudentréerna har djupa nischer klädda med betongplattor med frilagd ballast och dörrar i natureloxerad aluminium med stora glasrutor samt mindre sidoljus. De utanpåliggande balkongerna och uteplatserna på de södra och västra fasaderna har skärmar av betong med vitmålad insida och fronter av korrugerad vitmålad plåt. Takband av orange korrugerad plåt. Sido- och källarentréer av natureloxerad aluminium, vissa med glasrutor.

Exteriörbeskrivning lamellhusen:
De lägre lamellhusen ligger österut, nedanför skivhusen i kanten av ett fält. De är placerade i rader om två hus i en öst-västlig riktning med små vägar mellan vilka entréerna vetter mot. Samtliga hus har uteplatser och balkonger åt söder. Balkongerna och uteplatserna har fronter och skärmar av liggande, grönmålade brädor med en glest placerad bräda högst upp som räcke. De bärs upp av smala, platta betongpelare som avslutas med ett skärmtak högst upp. Fasaderna har samma typ av betongplattor med krattad yta i fasaderna som skivhusen men i en grön kulör. Entrépartierna med blåmålade dörrar är något indragna i båda våningsplanen och klädda med träpaneler, stående i bottenplan och liggande på det övre. Likaså är gavelröstena klädda med liggande träpanel. Hus nr 9 och 10 ligger i souterräng i anslutning till bollplan och lekpark. De tidstypiska sadeltaken är klädda med betongtegel.