Stäng fönster Lidingö kn, CEDERN 1 M.FL. GRANRISET MFL

Beskrivning
Radhus uppförda 1946-47. Området är ritat av arkitekt John Åkerlund som även var med och ritade radhusen i kvarteret Duvkullan som längorna uppvisar många likheter med. Efter funktionalismens storhetstid under 1930-talet återgick man till en mer traditionell och tillbakablickande utformning av byggnader vilket är tydligt i detta område. Fasaderna är här klädda med locklistpanel och de asymmetriska sadeltaken är täckta med tvåkupigt lertegel. Anläggningen som ligger på båda sidor om Södra Kungsvägen vid Högberga station är grupperad kring två stycken öppna platser med stora uppväxta träd och gräsytor och bildar nästan kringbyggda gårdar med lekplatser.

Exteriör beskrivning av radhusen:
Längorna i området är utformade på samma sätt med olika takfall för mitt- och gavellägenheterna. Mittlägenheterna har asymmetriska sadeltak, vilket ger högre fasader mot baksidornas trädgårdar. Gavellägenheterna har symmetriska sadeltak med lägre nockhöjd. Vitmålade vindskivorna av trä. Låga anpassade takkupor har tillkommit. Det är oklart vilka och hur många entréer som ursprungligen har haft skärmtak men nästan samtliga entréer har idag tegelavtäckta skärmtak uppburna av vitmålade trästolpar. Några av mittlägenheternas dubbelentréer har gemensamma skärmtak. Entrédörrarna är ribbade och vitmålade med en rektangulär glasruta, många är fortfarande original. Entrétrappor eller -steg av betong. Samtliga längor har kvar sina originalfönster. Det är i huvudsak vitmålade en- och tvåluftsfönster. Vid entréerna sitter det en mindre kvadratisk ruta. Entréfasadernas övervåningar har liggande rektangulära fönster. Enstaka ändringar av fönstersättningen förekommer. Det som skiljer längorna emellan är bla antalet lägenheter, vissa detaljer som tex garage på gavlarna samt att Granriset 21-28 och Granriset 29-33 ligger i souterräng med altaner ovanför källarvåningarna. Förgårdarna är förhållandevis generösa med antingen låga staket eller häckar av varierande höjd ut mot gatan. Trädgårdarna på baksidorna är varierade med altaner, spaljéer och förrådsbodar. Några är helt öppna emellan och har gemensamma gräsytor. Kvarteret Cedern blev 1977 tillbyggt med en lägenhet på den östra gaveln. Den skiljer sig något från de övriga i uttryck och detaljer.

John Åkerlund brukar kallas resande i arkitektur då han har ritat olika typer av byggnader över hela landet, allt från kyrkor och turiststationer till industrimiljöer och arbetarbostäder. Hans genombrottsbyggnad anses vara Sörängens folkhögskola utanför Nässjö från 1915. Efter det fick han uppdraget att rita Sigtunastiftelsen med Olaus Petri kapell. 1909 medverkade han i boken Svenska Allmogehem och 1912 i uppföljaren Gamla svenska allmogehem. Han har även på uppdrag av Sveriges Industriförbund 1917 skrivit Arbetarebostäder vid industriella verk. Hans främsta inspirationskälla var den svenska traditionella byggnadsstilen. På Lidingö har han även ritat Breviks kyrka.