Stäng fönster Lidingö kn, LIDINGÖ 5:69 M.FL. BULLERBACKSHUSEN

Beskrivning
Radhus med endast tre stycken lägenheter uppfört mellan åren 1909-1911. Längan är ritad av arkitekt Jacob J:son Gate som var en av de mest betydelsefulla och tongivande arkitekterna på Lidingö under villastädernas framväxt på ön. Husen uppfördes strax efter radhusen i kvarteret Tegen, även de ritats av Gate, som de uppvisar många likheter med. Här har Gate tagit det arkitektoniska grunduttrycket från Tegen men klätt det i sin egna typiska ”svenska” kostym med nationalromantiska drag. Byggnaden som ligger och överblickar inre kyrkviken vilar på en kraftig granitsockel i souterräng. Hela bottenvåningen är slätputsad i vitt. Den övre våningen har liggande brunmålad stockpanel samt vertikalt stående dekorativ panel vid fönstren. Fönstren är i huvudsak småspröjsade i original, samtliga är vitmålade. Det förhållandevis branta sadeltaket är klätt med tvåkupigt lertegel. Vindskivorna samt takfoten är av trä i samma kulör som stockpanelen. Skorstenarna är vitputsade precis som de lägenhetsskiljande väggarna som sticker upp ur taket, väggarna är avtäckta med tvåkupigt lertegel. Takkuporna på den västra lägenheten har förstorats en aning, de andra är ursprungliga. Alla tre lägenheterna har fått tillbyggda altaner med räcken ut mot trädgårdarna på baksidan.

Mitthuset har indragen portik på båda sidor, större på entrésidan åt norr. Entrédörren är utbytt, trappan är förändrad och förenklad. På norra fasaden har mitthuset ett utbyggt gavelmotiv på övervåningen. Här har fönstren bytts ut. På södra sidan har mitthusets övervåning en förenklad fasad, även här med utbytta fönster. Undervåningen har två burspråk som flankerar den indragna portiken med utgång till trädgården. Mitthuset har en accentuerad sydfasad vilket syns genom att de lägenhetsskiljande väggarna med sin konsolverkan är tydligare. Mitthuset är dessutom lite högre än de båda gavelhusen.

Gavelhusen som har en något förskjuten planlösning jämfört med mitthuset har bevarat mer av sin ursprungskaraktär, med undantag för de något förstorade takkuporna på den västra lägenheten. De har dubbla entréer, varsin på norra sidan samt varsin på respektive gavel. Troligtvis är entrédörrarna i gavelhusen original. Entréerna på gavlarna har snidade trästolpar som bär upp de tegelklädda skärmtaken samt vita putsade murar. Entréerna på norra sidan är pga av byggnadens souterrängläge förskjutna i höjdled. På norra fasaden har gavelhusen varsitt burspråk på övervåningen. På den södra har de utbyggda gavelmotiv med balkonger på övervåningen. Den östra lägenheten har en senare tillkommen balkong på gaveln i vindsplanet samt ett senare tillkommet garage i anslutning till nordöstra hörnet.

Förgårdar saknas i princip helt medan trädgårdarna på baksidan är väldigt generösa. Dessa skiljs åt av brunmålade plank samt häckar ut mot Norra Kungsvägen.