Stäng fönster Borås kn, NOLHAGA 2:1 NOLHAGA STÄRKELSEFABRIK

Beskrivning
Vänga kvarn och stärkelsefabrik ligger omkring 1 km väster om väg 42 mellan Fristad och Vårgårda. Anläggningen har fem byggnader med fastighetsgräns i Säveån, här med sträckning väst-östlig riktning. Byggnaderna är kvarnen, stärkelsefabriken – tvätteri och maleri, torkhus samt två byggnader till varav ett är ett bostadshus. Markerna omkring Vänga består av uppodlade stråk samt berg och kullar bevuxna av barrskog. En mosse, Vänga mosse, ligger något sydöst fastigheten.

Kvarnbyggnaden används inte bara för malning av spannmål utan också till kaféverksamhet, galleri och museum. Stärkelsefabriken används ett par gånger om året då tillverkningen av potatismjöl visas. Vänga kvarn och Nolhaga stärkelsefabrik är ett besöksmål, med omkring 25.000-30.000 besök per år, vilket miljön uppvisar.