Stäng fönster Tibro kn, GÄRE S:3 M.FL. ÅREBERGS GÅRD

Beskrivning
Årebergs kraftverk är uppfört vid ån Tidan knappt två kilometer norr om Tibro centrum. Kraftverket tillhör herrgården Åreberg och ligger i en sammanhållen miljö med tydlig koppling till Tidan som kraftkälla. Utöver kraftverket finns på Åreberg ett linoljeslageri, en kölna/ett mälteri och ett sågverk.

Dammens vattenspegel är inte särskilt framträdande. Den utgörs snarare av att ån blir något bredare och att en karaktäristisk holme har bildats mitt i strömfåran cirka 200 meter uppströms, där ån viker av svagt söderut.

Årebergs kraftverksdamm är av betong. Den är vinklad och cirka 70 meter lång. Dammen är en överfallsdamm där även den sluttande utskovströskeln är av betong. Vid höga flöden finns möjlighet att öppna både en sektorlucka och en spettlucka. Utöver detta finns två sättutskov.

Intagsdammen är av betong och har fem svagt välvda spettluckor. Över inloppskanalen till kraftstationen går en bro som leder över till en sågverksbyggnad mitt emot kraftstationen på åns södra strand. Dammen närmast intagsgallret är överbyggd med en träkonstruktion med öppningsbara luckor. Gallret rensas manuellt.

Utloppskanalen nedströms är cirka 100 meter lång. Närmast kraftstationen är den kantad med betong. Längre nedströms utgörs kanterna istället av den naturliga åstranden. Dammens utformning delar upp ån i tre flöden – de två utskoven norr och söder om kraftverket samt intaget och utloppet. Nedströms kraftverket har på så sätt två kvarnholmar skapats. Ån går sedan samman i en gemensam fåra knappt 200 meter nedströms kraftverket.

Fallhöjden vid Årebergs kraftverk är 3,4 meter och den utbyggda vattenföringen är cirka 10 kubikmeter per sekund. Kraftverket har en effekt på cirka 370 kW och en årsproduktion på cirka 1,0 GWh.

Maskineri
Maskineriet utgörs av tre turbiner – två francisturbiner från Finshyttans bruk samt en fast propellerturbin med fasta ledskenor från Seffle Turbin AB. Francisturbinerna har diametern 1,6 meter respektive 1,15 meter och en installerad effekt på 195 kW respektive 75 kW. Båda har ett varvtal på 750 varv per minut. Den moderna turbinen installerades 2006 och har en diameter på 1,4 meter och en effekt på 100 kW. Med remdrift driver den en generator – en ASEA asynkronmotor – med en effekt på 132 kW.

Till de äldre francisturbinera hör två hydrauliska turbinregulatorer A.B. Finshyttan. Dessa finns kvar på sin ursprungliga plats i maskinhallen, men regleringen har automatiserats. Den ena regulatorn är av typ E, storlek 3, tillverkningsnummer 1421 och med tillverkningsår 1945. Den andra är av typ E, storlek 1,5, tillverkningsnummer 1346 och tillverkningsår 1939.

Utöver detta finns två äldre generatorer, en ASEA av okänd typ och en AEG Berlin, typ ESD 750/75 med tillverkningsnummer 270437. Till propellerturbinen hör en modernare generator ASEA, med tillverkningsnummer 70 82 590, en effekt på 150 kW och med ett varvtal på 1 170 varv/minut.

I början av 2014 helautomatiserades kraftverkets kontrollutrustning. Den gamla kontrollutrustningen finns kvar i stationen, men har flyttats upp till transformatorvåningen som inte längre är i bruk.

Källor:
Ägaren
Kulturhistorisk bebyggelseinventering, Tibro kommun (1983)
Agrar småindustri i Västra Götaland, Västarvet (2006)
Inventering och dokumentation av industrihistoriska byggnader och miljöer i Tibro kommun, Stiftelsen Forsviks industriminnnen (2002)