Stäng fönster Grästorp kn, MARIEBERG 1:1 MARIEBERG

Beskrivning
Tengene kvarn och såg med tillhörande kraftverk ligger i Grästorps kommun. Anläggningen är belägen intill Nossan cirka tre kilometer söder om Grästorp. Kvarnen från 1880-talet samt en affärs- och mejeribyggnad från 1930-talet ligger på Nossans östra strand. Byggnaderna omgärdar en torgliknande öppen plats som i öster avgränsas av den närbelägna kyrkan. Denna plats fungerade tidigare som handelsplats. Sågen med det tillbyggda kraftverket ligger på Nossans västra strand.

Tengene kvarn och såg är en av Nossans många vattendrivna anläggningar. De båda närmaste är Främmestad kraftverk som ligger drygt sex kilometer uppströms och Forshalls bygglagers kvarn med kraftverk som ligger cirka fyra kilometer nedströms. Uppströms – i omedelbar anslutning till Tengene kvarn och såg – finns en vägbro, varifrån anläggningen hamnar i blickfånget.

Dammen är en överfallsdamm med tröskel av betong. Krönet är drygt 20 meter långt. Nuvarande överfallsdel är från 2003, då kraftverket byggdes om och en ny turbin installerades. Ovanför dammanläggningen är Nossan endast marginellt bredare och någon vattenspegel skapas inte uppströms.
Dammen delar upp sig i två flöden – dels överfallsdelen vid forsen dels intagskanalen. Vid inloppet till kanalen finns en avledare av trä, som vid extra höga flöden styr av vattnet ned i forsen. Från kanalen sker en liten kontinuerlig tappning av vatten till forsfåran.

Utöver detta finns ytterligare en fåra – den före detta intagskanalen till kvarnens före detta turbiner, som under 1940-talet var sju till antalet. Intagsluckorna till denna kanal är tre spettluckor av trä.

Intagskanalen fram till kraftverket är cirka 50 meter lång, kantad med murverk av natursten. Den östra sidans mur omlades i samband med ombyggnaden, medan den västra har sin äldre karaktär bevarad.
Framför intagets betongsump finns tre vinschmanövrerade träluckor samt ett maskinrensat intagsgaller. Anordningen för gallerrensningen är mycket diskret utformad. Utloppet sker i en cirka 20 meter lång utloppskanal. Dess västra kant utgörs till en början av sågens naturstensgrund.

Fallhöjden är 5,08 meter och den utbyggda vattenföringen är 2,5 kubikmeter per sekund. Märkeffekten är 105 kW och årsproduktionen är cirka 750 000 kWh per år.

Maskineri
Kvarnen är i relativt gott skick och maskineriet är i huvudsak bevarat – dock inte i drift.
Bland annat finns stenpar, valsstolar, rensmaskiner, elevatorer och siktar kvar.

Sågen är också i drift, men idag sågas endast små mängder. Ramsågen är en Bolinder-Munktell från 1968. Den har ett ramverk på 26 tum. Utöver detta finns även en cirkelsåg. Stockarna matas fram av eldrivna stockvagnar.

Kraftverkets maskiner utgörs av en Cargo & Kraft kaplanturbin, tillverkad 2003 med tillverkningsnummer 001. Generatorn är tillverkad av Lönne. Den har en maxeffekt på 90 kW och ett varvtal på 738 varv per minut. I maskinhallen har äldre mätare och utrustning satts upp som utsmyckning.

Källor:
Ägarna
Länsstyrelsens WebbGIS-karta
Kulturhistorisk värdefulla byggnader i Grästorps kommun, Lars Bergström och Elisabet Orebäck Krantz, 1994
Svenska kvarnar, Jacob Winning (1940)