Stäng fönster Nynäshamn kn, LANDSORT 1:1 KUSTARTILLERIBATTERIET PÅ LANDSORT

Beskrivning
Kustartilleribatteriet uppfördes på den södra delen av Öja. Alla delar av batteriet som anlades ingår inte i det statliga byggnadsminnet. De kvarvarande sex barackerna och även flera värn och andra anläggningar ligger norr om det avgränsade området. Även dessa anläggningar är helt avvecklade och plomberade.

Inom det avgränsade området för byggnadsminnet finns även delar som hör till det senare anlagda ERSTA-batteriet. Sjukvårdstunneln (210) är insprängd i berg nära anläggning 211 och det finns även en genomgång till denna. Sjukvårdstunneln är tömd på utrustning och har ingångarna plomberade, men är intakt i sin utbredning. De tre granatkastarvärnen (212-214) som tillhörde ERSTA-batteriet är skrotade och bortrivna. Endast rester av krossad sten anger var de var belägna.

Av kustartilleribatteriet är idag de tre pjäsplatserna mest iögonfallande. Kanonerna under sina pansarkupoler finns kvar, liksom tillhörande bergrum som innehöll olika verksamheter. Vid pjäs 1 fanns en större verkstad för reparation av utrustning som är helt plomberad. Vid pjäs 2 är observationsvärnet och ledningsbunkern bevarade. Dessa delar går också att besöka. Nödutgångarna är dock plomberade. Den ammunitionsdurk som fanns vid pjäs 3 har ingången plomberad.

Förläggningen (215) som är insprängd i berg är likaså plomberad. Övriga värn och lysplaster är också avvecklade och till största delen plomberade. De ger dock trots detta en god bild av hur batteriet var tänkt att fungera.

Brandboden (909) som är markerad på kartan är riven.
Källa: Revidering av skyddsbestämmelser, RAÄ-2019-2499, 2020-06-22.