Stäng fönster Motala kn, MEDEVI BRUNN 2:1 MEDEVI BRUNNS KAPELL

Beskrivning
Medevi Brunns kapell är byggt 1771 och ersatte en äldre kyrka från 1678. Kyrkan ligger utmed stora gången som utgör en del av änkedrottning Hedvig Eleonoras stadsplan från 1693. År 1972 fick kyrkan tillbaka sin ursprungliga färgsättning och tak- beklädnad med vitputsade fasader och en taktäckning av tjärat stavspån. Interiören är enkel och spartansk i vitt och obehandlat trä.

Medevi Brunns miljö

Sveriges första hälsobrunn - Medevi Brunn är anlagd på initiativ av Gustaf Soop, förvaltare till Medevi säteri. De naturliga källorna var kända sedan förhistorisk tid och de låg i en sankmark på gården Stora Baggebys ägor som tillhörde Medevi säteri. Medevi betyder ”offerplatsen mitt i skogen. ”
Varför resa till Tyskland och kontinenten för att dricka brunn när vattnet på Medevi höll hög kvalitet efter analys av läkaren och kemisten Urban Hjärne. Så resonerade bl a änkedrottning Hedvig Eleonora (1636 – 1715) som stödde projektet med att anlägga en svensk hälsobrunn. Medevi säteri var änkedrottningens livgeding; en slags livränta, där Gustaf Soop var utsedd som generalguvernör för hennes egendomar.
Hon fastställde en stadsplan för brunnen som var inspirerad av renässansens och barockens planideal. Byggnaderna placerades utmed en bred huvudgata: stora gången, som gick i rak vinkel från landsvägen. Utmed stora gången lades även en torgbildning ut, med hus placerade runt en öppen plats. Från torget anlades en allé som ledde ner till brunnen.
De första åtgärderna som Gustaf Soop gjorde var att stensätta källan vid Högbrunnen med sandsten troligen från Lemunda och ge den en överbyggnad. En apoteksbyggning uppfördes och en kyrka samt en hotellbyggnad; Resbyggningen som fortfarande finns kvar. På andra sidan landsvägen byggdes ett lasarett för allmogen. Det fanns en tradition bland bönderna att dricka av vattnet vid Medevi vid midsommar varför många fortsatte att dricka av det livsgivande vattnet som ansågs bota allehanda krämpor.
Många av de första byggnaderna var av tillfällig karaktär och har bytts ut med åren men följer Hedvig Eleonoras stadsplan från 1693.
De första byggnaderna hade hotellkaraktär med rum utmed en korridor såsom Resbyggningen och Parkbyggningen. En annan hustyp består av flera smålägenheter med egen ingång som Lång- Grå- och Kyrkbyggningarna. På 1700-talets senare hälft byggdes enfamiljshus såsom tex Nya och Gamla Granskogs byggningarna.
Nuvarande kyrkbyggnaden uppförs 1771.
En stor del av husen är uppförda under Mattias Odencrantz tid som ägare till brunnen 1780 – 1807 . Då byggs bl a bostäderna Nobis och Vobis, Klockstapel och Kyrkbyggningen. Under Arvid Virgins ägarskap 1807 - 29 byggs Högbrunnen. Från mitten av 1800-talet får Medevi Brunn sin nuvarande karaktär. De timrade byggnaderna förses med putsade eller panelade fasader som avfärgas i ljusa kulörer. De spånklädda taken ersätts med tegelpannor. Entréerna förses med verandor och nya byggnader i modern panelarkitektur byggs som tex Schweizeriet och Badhuset.
År 1866 skiljs Medevi Brunn från Medevi säteri.
Medevi Brunn blev byggnadsminne 1966.
I dag utgör Medevi Brunn med sina nära 70 byggnader en unik anläggning som saknar motstycke i Norden.
Kapellet ägs av Medevi Brunns AB men Västra Ny församling håller gudstjänst och bröllop där.