Stäng fönster Svenljunga kn, ÅKERSTAD 1:1 A. HEDENLUND OCH CO. VIN-OCH SPIRITUOSAHANDEL

Beskrivning
Åkersta 1:1 är en mycket välbevarad miljö med bostadshus - butiksdel i bottenvåningen -uthus/stallvagnsbod samt stenkällare. Fastigheten är centralt belägen i Sexdrega samhälle, utmed den äldre landsvägssträckningen. Huvudbyggnaden, ritad av CJ Friberg och T Svensson, uppfördes 1886- strategiskt mellan den nya järnvägsstationen och gästgivaregården.

Uthuset, placerat mittemot huvudbyggnaden, i trädgårdens södra ände är uppfört 1888-1889.

Trädgården utgör en del av den arkitektoniska kompositionen av fastigheten och sambanden mellan bebyggelse och trädgård är tydliga. Den har ursprungligen varit arrangerad med planteringar och gångsystem, tennisbana osv. Större delen av det grusade gångsystemet finns bevarat runt huset och mot söder. Öster om häcken finns en vildvuxen yta med bl.a. vattenpump och en delvis överbyggd jordkällare. Denna del av trädgården har tidigare haft en ”ängsbetonad” prägel och användes bl.a. för krocketspel.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland, Byggnadsminnesförklaring av A. Hedenlund & Co. Vin -och spirituosahandel 2010-04-30