Stäng fönster Tomelilla kn, ULLSTORP 137:1 ULLSTORPS KYRKA

Kyrkomiljö
Ullstorp ligger strax sydost om Tomelilla tätort i lantlig miljö. Omgivningarna utgörs av ett svagt böljande och öppet jordbrukslandskap med spridda gårdar och dungar. Kyrkan ligger på en markerad höjd i byns östra utkant. Söder om byn finns en sänka, Ullstorpsdalen, där Örupsån har sitt genomflöde. Kyrkbyn har medeltida ursprung men fornlämningsmiljön i området vittnar om en betydligt äldre bebyggelsehistoria. Bland annat har man hittat flatmarksgravar från järnåldern i området. Bynamnet med ändelsen -torp börjar användas från vikingatiden. Vid denna tid eller tidig medeltid bör byn ha etablerats på sin plats. Före enskiftet låg gårdarna tätt i byn på södra och norra sidan om byvägen fram till kyrkan. Byn hade också en nord-sydlig förgrening utmed vägen som korsade byvägen. Ullstorps by har bevarat den äldre bystrukturen med flera gårdar centralt placerade i byn. Idag är bebyggelsen dock mer gles.

Kyrkan och kyrkotomten ligger inom registrerad fornlämning Ullstorp 25:1. Fornlämningen avser Ullstorps bytomt enligt lantmäterikarta från 1806 och skyddas enligt 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogården
Den äldsta kyrkogården utgjorde en närmast kvadratisk yta med kyrkan i mitten. Det är osäkert om den triangulära delen väster om kyrkan har fungerat som kyrkogård före 1800-talet. Kring 1900-talets början utvidgades kyrkogården mot öster. Ytterligare utvidgning av kyrkogården skedde 1946 öster om den nya delen. År 1983 gjordes en ny planläggning för den nya kyrkogårdsdelen med urngravområde, minneslund och övriga gravplatserna ordnade längs rygghäckar.

En hög stenmur omger kyrkogårdens västra delar. Längst i väster där marken sluttar mest utgör den en hög stödmur. Den östra senare kyrkogårdsdelen kringgärdas av en avenbokshäck. Ett grindparti med två ingångsgrindar av järn vid sidorna och en större grind i mitten leder in till kyrkogården från väster. Grindstolparna är kraftiga, putsade och vitmålade pelare med kvadratisk planform samt upptill försedd med listverk och pyramidtäckning av plåt. En hög stentrappa har tidigare funnits innanför grindpartiet som senare släntats ut. Grindpartiet är sannolikt från 1897 och före denna tid fanns två rundbågiga öppningar med trappstensformade krön. Ytterligare grindförsedda ingångar finns längre österut mot norr och söder.

Kyrkogårdens äldsta delar i väster har en mer oregelbunden struktur än de östra delarna. Gravplatserna är grustäckta och omgärdade av sten, buxbom eller järnstaket. I sluttningen mot väster som är grästäckt finns några få inramade grusgravplatser, flera gravhällar samt några enstaka gravstenar av mindre storlek. Förutom de liggande hällarna i väster finns en gravhäll monterad mot en av grindpelarna i väster samt en gravhäll monterad mot muren till en ekonomibyggnad utanför kyrkogården. De östra kvarteren har en enhetlig struktur där de enskilda gravplatserna underordnar sig helheten och där klippta avenbokshäckar är en viktig stomme. Delar är grusgravplatser och andra delar är grästäckta. Området längst i öster är öppet och grästäckt med undantag av gångar. Låga kallmurar inhägnar minneslunden med en halvrund häckplantering.

Byggnader på kyrkogården
Förutom kyrkan finns inga byggnader på kyrkogården. Vid parkeringen utanför kyrkogårdens sydvästra gräns finns en ekonomibyggnad av rött tegel med sadeltak täckt med pannplåt.

Källor
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2008.

Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008.

Theodor Wåhlin, arkitekten och restaureringskonsten, Hans Ponnert, Malmö 2011.

Ullstorps kyrkogård, vård- och underhållsplan 2015, Emelie Petersson och Tony Svensson, Regionmuseet Kristianstad, Landsantikvarien i Skåne, Rapport 2015:43.

Ullstorps kyrka, Underhållsplan, Ponnert Arkitekter AB, 2004.

Webbplats

Medeltida kyrkor i Skåne: Barbro Sundnér. 2015. Del A. Version 2.0. Svensk Nationell Datatjänst. http://dx.doi.org/10.5878/002642