Stäng fönster Halmstad kn, BREAREDS PRÄSTGÅRD 2:3 M.FL. BREAREDS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan ligger något förskjuten åt söder inom den äldsta kykogården, vilken är avsmalnande mot väster. Det finns gravvårdar runt hela kyrkan och de ligger i öst-västlig riktning. Kyrkans gångar är grusade. Gravvårdarna är i huvudsak gräsbevuxna, flertalet dock med en mindre stenkant och grus närmast stenen. Gravvårdar av sten dominerar. En trädrad av blandade trädsorter (bl a lön och kastanj) löper på insidan av kyrkogårdsmuren. Muren är en kallmurad skalmur av gråsten. Mot söder växer ormbunkar på toppen av muren. Mot söder och väster ligger odlingslandskapet öppet. Ett fåtal, utspridda, vintergröna, tuktade buskar finns inom det äldsta gravområdet.I den äldsta stenmuren finns öppningar med smidesgrindar mot väster och norr. Mot söder finns en öppning med trappa ner till en terass med en yngre kyrkogård.
I anslutning till kyrkogårdsmuren ligger, i nordväst, bårhuset. Det har fasader av blandade granitsorter och ett stålgrått bandplåtstak.
På den yngre kyrkogården söder om kyrkan, löper en grusad gång rakt i öst-västlig riktning och på ömse sidor ligger gravvårdarna i öst-västlig riktning med tuktade häckar emellan. Kyrkogården avgränsas mot söder av en låg, tuktad, vintergrön häck.
Den yngsta kyrkogården ligger sydväst om kyrkan. Här ligger även minneslunden och platser för ursättning. (Se vidare beskr. inför planeringen av området)
Öster om kyrkan ligger ett jordbruk. Huvudbyggnaden är ett småhus med sadeltak och röda fasader. Ladugården har ett grått tak (eternit?) och faluröda fasader.
Norr om kyrkan ligger vaktmästeribyggnaden med sadeltak, enkupigt lertegel, faluröda fasader och vita snickerier.
Pastorsexpeditionen, belägen i den gamla prästgården, ligger sydväst om kyrkan. Mellan byggnaden och kyrkogården löper en stig med en allé av björkar. Pastorsexpoeditionen är en lång, låg, rödfärgad byggnad.
Vägen från samhället mot kyrkan kantas av alléträd. Samhället ligger sydväst om kyrkan och utgörs till övervägande delen av småhusbebyggelse och några enstaka serviceanläggningar.