Stäng fönster Halmstad kn, GUVERNÖREN 1 MARTIN LUTHERS KYRKA

Beskrivning
MILJÖ - Martin Luthers kyrka ansluter till Nyhems stadsdelscentrum i den östra delen av Halmstad. I de omgivande kvarteren finns i huvudsak bostadshus.
Kyrkoanläggningen är belägen i en park och utgörs av de sammanbyggda kyrkan, församlingshemmet samt en sidoställd klockstapel.
I öster finns även en friliggande byggnadsdel utan fönster med ett högt torn.
I anslutning till kyrkans norra del finns prästbostad samt ett daghem.

ANLÄGGNING - Martin Luthers kyrka är en treskeppig hallkyrka byggd i ett genomgripande modernistiskt formspråk.
Kyrkan öppnas upp i väster med två byggnadskroppar. Till vänster finns det som tidigare var den första kyrkan, småkyrkan, på platsen, nu ombyggd till ungdomsgård. Denna är liksom övriga fasader klädd i rostfritt, syrafast stål med mjuka valvformade tak. Den byggdes 1958 och blev sedan för liten för församlingen.
Till höger ligger kyrkan med klockstapel. Den innehåller tre klockor, som fått sina namn efter symbolerna i Lutherrosen; Trons klocka, FIDES, Kärlekens klocka, CARITAS, och Glädjens klocka, GAUDIUM. På kyrkans östra sida finns en sidoställd klockstapel. Denna innehåller Fridsklockan, PAX.
Mellan församlingshuset och prästgården ligger Rosengården med ett vattenkar med basaltlava från sydtyskland och en kyrktupp riktad mot öster, vilken är skulpterad av Walter Bengtsson. Denna krönte tidigare småkyrkan.

Huvudingången, med det stora stålkorset, 6,20 m högt, är placerad i väster och framför denna finns en parkering, belagd med gatsten. Här finns även två flaggstänger. I söder finns även en asfalterad parkeringsplats. Här växer dubbla trädrader med omgivande gräsmattor.
Kyrkoanläggningen är placerad i en park av akacior och här finns även planterade rabatter, buskar, gräsmattor, stenlagda gångar samt trädrader.
Formgivningen är genomgripande även exteriört med designade träbänkar av tryckimpregnerad fur med underrede av corténstål, papperskorgar, lyktstolpar m.m.
I öster finns en friliggande byggnadsdel utan fönster med ett högt torn.
En del av kyrkotomten mot öster fungerar som park. Här finns sex rader av träd planterade, gräsmattor, en grusad gång, bänkar och papperskorgar.