Stäng fönster Halmstad kn, HARPLINGE 2:4 M.FL. HARPLINGE KYRKA

Kyrkan är högt belägen på en kulle med utsikt över ett öppet odlingslandskap.
I V leder två asfalterade vägar upp till kyrkan och även i Ö finns en asfalterad väg med grind. Vid den i NV finns en asfalterad parkeringsplats. Den sydvästra leder genom en kyrkogårdsgrind rakt upp till kyrkan. I S finns en förfallen ingång med en äldre stentrappa med järnräcken, samt järngrind med stenstolpar.
Runt kyrkan leder en bred grusad gång, som i N och i S delar upp sig i mindre gångar mellan gravkvarteren.
Kyrkogården består av en äldre och en nyare del. Runt den äldsta delen, som har en parkliknande karaktär med mycket träd och buskar, löper en stenlagd skalmur samt trädrader. Ingångar finns i alla väderstreck. Runt om på kyrkogården finns lyktstolpar.

Kyrkogården har byggts till i flera omgångar, partierna närmast kyrkan är äldst. Gravvårdarna är lagda i riktning från N-S.
I de östra delarna finns flera äldre gravvårdar med ram av sten, grusfyllnader, järn- och naturstenstaket. I Ö finns även en ekonomibyggnad, uppförd i trä troligen på 1990-talet.
I SÖ ligger ett bisättningsrum uppfört på 60-talet med cementfasad med dansk sjösten, tak täckt med kopparplåt, gallerverk med mönster vid entrén, portal av ek, långsmalt fönster i söder. Runt om huset finns dekorativa stenar samt växter.

Den nyare delen i N innehåller förutom vanliga gravplatser även urnlund och minneslund. Här finns senare tillkomna murar och i NÖ ligger minneslunden med växtlighet av naturlig karaktär samt en anlagd damm med tillhörande vattendrag. I N och i Ö saknas mur och istället ramas kyrkogården in av trädrader samt häckar.
Precis utanför den gamla muren i N finns ett pumphus, uppfört troligtvis på 90-talet, med vitputsade väggar med grövre vitputsade stenar synliga, sedumtak samt ljusblå, slätputsade hörn.
I NV på den gamla kyrkogården finns ett liknande hus. Detta används till förvaring av redskap, toalett för besökare m.m.