Stäng fönster Halmstad kn, HOLM 2:27 M.FL. HOLMS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är näst intill kvadratisk med kyrkan i centrum. I väster är kyrkogården något terasserad, med en svagt krökt, yngre kvaderhuggen, kallmurad skalmur närmast vägen och en äldre kantmur närmare kyrkan. Höjden på den senare är i nivå med ovanförvarande mark. I sydvästra hörnet finns ett äldre kylrum av sten, till hälften inbyggt i mur och mark. Rummet är murat av natursten och taket är täckt av bly och torv. Runt kyrkogården i norr, öster och söder växer en tuktad häck. Innan för denna följer en trädrad av oxel av varierande ålder.

Häcken har en öppning i öster. Härifrån leder en bred, smågrusad gång mot kyrkan och runt densamma. Från den breda grusgången leder smalare grusgångar i raka rader i nord-sydlig riktning in mellan gravvårdskvarteren. Gångarna ansluter till en lika smal, grusad gång som löper runt hela kyrkogårdsanläggningen innanför trädraden.

En hög, tät häck av tujor står på ömse sidor om den breda gången från entrén i öster till i höjd med absiden. I densamma står på jämnt avstånd lyktstolpar av förzinkat stål med lamphus av koppar och glas. Belysningen löper runt hela kyrkan och vidare kantar den gatstenbelagda gången mot väster.

Kyrkogårdskvarteren är i huvudsak gräsbevuxna och avgränsas med ett flertal tuktade häckar. Här finns endast ett fåtal gravvårdar, vilka är grusade. Förutom ett antal gravvårdar belägna nordost om kyrkan, vilka ligger i nord-sydlig riktning, ligger de övriga i öst-västlig.

Mot väster löper en kvaderhuggen, kallmurad skalmur av natursten. Utanför muren finns en grusad, mindre parkering. I muren, på två breda, fyrkantiga naturstensstolpar hänger en smidd pargrind av fyrkantsjärn med prefabricerade uddar. Från grinden leder en stenlagd gång av röd och grå gatsten i rundbåge mönster innanför avlånga kantstenar, till kyrkoentrén. Framför kyrkoentrén i väster löper en låg, kvaderhuggen, kallmurad skalmur. Denna är rak mot väster och svängd utåt i en båge mot söder och norr. På ömse sidor om gången står en kastanj. Vid stentrappen upp till entréporten står två tunnor med blommor. På norra och södra sidan av tornet, sticker ett antal plana stenar upp ur gruset, eventuellt har dessa fungerat som grundstenar till ett äldre trätorn. Mellan kyrkans strävpelare mot söder, har lågväxande vintergröna växter planterats.

Nordost om kyrkan ligger ett vaktmästeri. Vid planen framför vaktmästeriet finns en öppning i kyrkogårdshäcken. Byggnaden har platt tak och vit, stänkputsad fasad. Norr om byggnaden står en vintergrön häck som avskiljer ytterligare en byggnad.