Stäng fönster Ovanåker kn, VOXNA 58:1 VOXNA KYRKA

Beskrivning
I samband med renoveringen av kyrkan i slutet av 1920-talet uppfördes även gravkapellet, en närmast kvadratisk byggnad väster om kyrkan. Gravkapellet har putsad grund, vitmålad träpanel samt ett svartmålat plåttak. Entrén, som utgörs av en brunmålad hög port med två dörrblad och ett antikinspirerat överstycke utsmyckat med två korslagda förgyllda facklor, är vänd mot kyrkan. Byggnaden har källare som nås via en nedfart från väster, utanför kyrkogården. Källaren användes tidigare som bårhus och stod i förbindelse med gravkapellet genom två luckor i trägolvet. Själva gravkapellet utgörs av ett rum med brunt trägolv, vitmålat tak samt vita träväggar utsirade med utanpåliggande bred gråmålad list närmast taket. Golvsocklar och de träbänkar som står längs rummets väggar mot söder och norr är marmorerade i grått och vitt. Rummets utsmyckning utgörs för övrigt av ett ursprungligt upphöjt träaltare i grått, vitt samt förgyllning med två tillhörande höga svarvade golvljusstakar i trä.

Norr om kyrkan, precis i kyrkogårdens utkant, ligger en avlång smal byggnad i två plan, troligen uppförd under 1960-talet. Byggnaden inrymmer personalrum och redskapsförråd för kyrkogårdspersonalen. Ekonomibyggnaden har gråmålad putsad källarvåning samt vitmålad stående locklistpanel samt täcks av ett flackt pulpettak med svartmålad trapetsplåt.

Kyrkogården omger kyrkobyggnaden på alla sidor, men det är bara den östra och södra delen som används för gravsättningar. Omgärdningen utgörs av ett järnstaket med gjutna betongstolpar som ritades av Bollnäsbyggmästaren Carl Bååth 1928. Kyrkogården har ingångar mot norr, väster och söder, med huvudingången mot väster. Kyrkogårdsmarken är grästäckt, men uppdelas i kvarter av breda grusgångar, främst i öst-västlig riktning.

Vegetationen utgörs av två rader höga björkar, dels vid vägen och dels vid den stora gången från väster till öster, samt lägre raka häckar mellan gravraderna. I övrigt finns inga andra större träd på kyrkogården utan enbart fristående buskar.

Gravvårdarna som främst utgörs av stående stenvårdar står huvudsakligen vända mot öster eller väster. Öster om kyrkan finns ett stort öppet område med nyare gravvårdar med relativt många låga vitmålade träkors. De äldsta gravarna återfinns söder om kyrkan samt fem stycken vårdar direkt öster om kyrkan, vilka omgärdas av en häck. Inom den sistnämnda platsen finns även kyrkogårdens äldsta bevarade gravvård, en stenhäll från 1809. Tre av de övriga vårdarna är av gjutjärn, varav en högrest gravvård. Utanför kyrkogårdens södra sida finns en stenmur och mot denna står ett antal äldre gjutjärnskors uppställda. Söder om gravkapellet finns en stående grå huggen sten med texten ”Minnessten över alla de förfäder till Jussi Björling som ligger begravda på denna kyrkogård”. Strax utanför kyrkogårdens huvudentré står en fattigbössa som förfärdigades 1857. Fattigbössan har järnbeslag och är målad i svart färg med förgyllning samt har ett svartmålat tak av plåt.