Stäng fönster Motala kn, ASK 19:1 ASKS KYRKA

Beskrivning
Asks kyrka är uppförd under 1100-talets andra hälft och räknas till landskapets förnämsta och är en av tre bevarade östgötska romanska östtornskyrkor. Trots smärre förändringar på 1700-talet och en restaurering på 1950-talet har kyrkan stått relativt oförändrad sedan medeltiden. Kyrkan består av ett rektangulärt långhus, smalare kor med absid, sakristia på korets nordsida och vapenhus på långhusets sydsida sam torn över koret i öster. Kyrkan är uppförd av kalksten med vita slätputsade fasader och taken är spåntäckta. Huvudingången är via vapenhuset i söder. Kyrkan omgärdas av en kyrkogårdsmur som delvis är medeltida.

Kyrkomiljön
Kyrkan ligger vid ett vägskäl ca 5 km sydöst om Motala. Den är högt belägen på en ås med vid utblick över det öppna slättlandskapet. Strax söder om kyrkan uppfördes en kyrkskola 1850. Skolan tillbyggdes 1916 och utgörs av byggnad med oregelbunden plan med faluröda fasader och stora grönmålade småspröjsade fönster. Ytterligare söderut ligger den f d prästgården, Prästekulla. Den är ursprungligen uppförd under 1700-talet, men senare ombyggd vid ett flertal tillfällen. I kyrkomiljön finns även en domarring.

Kyrkogården
Kyrkan omgärdas av en stenmur som till stora delar är medeltida.