Stäng fönster Motala kn, FIVELSTAD 13:1 FIVELSTADS KYRKA

Beskrivning
Fivelstad är en medeltida socken och av den medeltida kyrkan återstår tornet. Delar av s k eskilstunakistor tyder på att den har föregåtts av en ännu äldre kyrka. Båda kyrkorna tros vara uppförda på kungligt initiativ.
Nuvarande kyrkan är uppförd 1882 efter ritningar av Albert Törnqvist. Kyrkan har vit spritputs med släta omfattningar och sadeltaket är belagt med skiffer. Tornspiran är beklädd med kopparplåt.
Kyrkogården bär huvudsakligen spår av 1800-talets parkideal.
Kyrkomiljön präglas av gårdar i ursprungligt byläge och med bostadshus från 1900-talets början.
KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en kallmurad gråstensmur med en del huggen kalksten i muren. I väster och i norr finns smidesgrindar. Den äldre delen av kyrkogårdens utbredning överensstämmer med 1700-talskartor. I kyrkogårdens nordöstra hörn ligger ett vitputsat gravkapell som stilmässigt är anpassat till 1800-talskyrkan.
Gravarna ligger i dubbla rader med avskiljande rygghäckar. Gravraderna går i väst/östlig riktning norr om kyrkan och i nord/sydlig riktning söder om kyrkan. En rad gravar ligger utmed kyrkogårdsmuren. En grusgång bildar en tydlig axel från vägen söder om kyrkogården till kyrkans sydportal. I väster och söder finns en hög trädkrans, där träden verkar vara ungefär likåldriga. I norr och öster växer enstaka träd. Kyrkogården är utvidgad åt öster och här ligger även minneslunden. I kyrkogårdens nordöstra hörn står en del gravvårdar undanställda. Några av dessa representerar gravkonsten under 1600-talet.