Stäng fönster Motala kn, KLOCKRIKE 10:1 KLOCKRIKE KYRKA (JOSEPHINE KYRKA)

Beskrivning
Klockrike och Brunneby församlingar uppförde 1826 en gemensam kyrka på en ny kyrkplats ca en kilometer norr om Klockrike medeltida kyrka. Den nya kyrkan uppfördes 1826-1830 efter ritningar av arkitekt Samuel Enander. Den tillhör en av länets största landsbygdskyrkor. Den uppfördes av sten med rektangulärt långhus med raksluten östvägg, ursprungligen inrymmande två sakristior samt herrskapsläktare samt torn i väster. Exteriören präglas av en stram nyklassicism. Fasaderna är putsade och avfärgade i vitt och sadeltaket är belagt med kopparplåt. Huvudingången är via tornet i väster, men ingångar finns även centralt placerade på sydfasaden samt i öster. Interiören har bevarat sin ursprungliga prägel med kyrkorummet som genomströmmas av ljus genom de stora fönsteröppningarna och det höga tunnvalvet. Korväggen med sina rika och ovanliga väggmålningar tillsammans med Bengt Frökenbergs målade "rullgardiner" utgör ett ovanligt inslag i länets kyrkobyggnader.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkan omgärdas av en stenmur med äldre ingångar i söder och väster. På kyrkogårdens norra del uppfördes 1939 ett gravkapell. Det kan eventuellt vara ritat av arkitekt Karl Martin Westerberg som vid den tidpunkten var ansvarig för en renovering av kyrkan. Gravkapellet renoverades 1965 under ledning av ingenjör Allan Jakobsson vid Byggnadstekniska byrån i Motala. Kapellet försågs då bl a invändigt med nytt golv av kalkstensplattor. Gravkapellet har en kvadratisk grundplan med en utbyggnad mot öster med nedgång till källaren. De vita fasaderna är spritputsade och topptaket belagt med kopparplåt. Ingången är förlagd åt väster med en kopparklädd dubbeldörr. I norr och söder finns rektangulära fönsteröppningar med överhängda vita bågar med gröntonat antikglas i blyspröjs. I gravkapellet finns en dopfunt av trä, sannolikt tillverkad i slutet av 1800-talet av den dövstumme hantverkaren Carl Gustaf Westell i Lönsås.

Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.