Stäng fönster Motala kn, LÖNSÅS 8:1 LÖNSÅS KYRKA

Kyrkomiljön
Lönsås kyrkomiljö är högt belägen på en grusås. Sydöst om kyrkan finns en f d skola och en f d lärarbostad, båda i privat ägo. Skolan lär ha uppförts 1878 av det timmer som var ämnat för en ny kyrka. Öster, norr och väster om kyrkan finns gårdsbebyggelse. Vid kyrkan har det funnits tingshus, fjärdingsmanboställe och galgbacke. Enligt tradition ska det ”i äldre tider” ha funnits en stad vid kyrkan med stenlagda gator och torg samt en kungsgård. Ett märkligt och för Sverige unikt fynd gjordes vid grävningar för rördragningar vid kyrkans södra sida 1998. Då påträffades, i omrörda lager, en medeltida paxtavla. Den användes under den katolska mässan i samband med en ceremoni, fridskyssen.
Kyrkogården
På kyrkogårdens nordvästra del ligger en f d tiondebod, som på 1940-talet inreddes till bårhus och nu används för församlingsverksamhet. Byggnaden har en rektangulär grundplan med ingång från öster. Dörröppningen är rundbågig med en dörr med svartmålad plankstomme. De vita fasaderna är spritputsade och sadeltaket är spåntäckt. Invändigt finns ett tegelgolv, troligen inlagt i samband med ombyggnad till bårhus, vitputsade väggar och plant brädtak.