Stäng fönster Motala kn, TJÄLLMO 5:1 TJÄLLMO KYRKA

Beskrivning
Tjällmo är en medeltida socken och omnämns 1369 som Tielmo. Den nuvarande kyrkan uppfördes i slutet av 1200-talet av sten med rektangulärt långhus med jämnbrett rakslutet kor. Under 1400-talet valvslogs det breda långhuset och blev tvåskeppigt. Väggarna och sannolikt valven försågs med kalkmålningar. Under 1700-talet tillbyggdes kyrkan i etapper med korsarmar och torn. Det senare stod färdigt 1767 efter ritningar av byggmästare Peter Frimodig. Taket utgörs av ett kopparplåtstäckt sadeltak som är valmat över korsarmarna. Huvudingången är via tornet i väster, men en ingång finns även på den södra korsarmen. Fönsteröppningarna är rundbågiga och försedda med kopplade bågar med blyspröjs. Interiören präglas i hög grad av en omfattande renovering som utfördes 1956-1957 under ledning av arkitekt Erik Lundberg. Kyrkomiljön är ovanligt innehållsrik med bl a mycket ålderdomliga prästgårdsmiljöer och utgör område av riksintresse för kulturmiljövården.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en halvmur av sten. Ingångar finns i öster och söder, vilka flankeras av kvadratiska grindstolpar med pyramidtak. Grindarna är av olika typer, varav den sydöstra, enligt uppgift från Bogårdsmurinventeringen, är tillverkad av Johannes Berg 1859.

Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.