Stäng fönster Motala kn, ÄLVESTAD 11:1 ÄLVESTADS KYRKA

Beskrivning
Älvestad är en medeltida socken. Kyrkan uppfördes troligen under 1100-talets senare del, fick ett utökat kor under senmedeltiden och byggdes ut mot norr och öster 1756. Ombyggnaden gjordes av murmästaren och klockaren Anders Hansson från Kärna och idag är kyrkan en salkyrka med rakslutet kor. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i vitt. Kyrkorummet och sakristian i norr har valmade sadeltak täckta med enkupigt rött taktegel. Tornet sitter asymmetriskt placerat i väster och kröns av en trälanternin som tillkom 1836 efter ritningar av byggmästare Abraham Nyström från Kristberg. De stickbågiga fönsteröppningarna har fönster med karmar och spröjsverk av trä, målat svart. Huvudingången är genom den medeltida sydportalen som har en profilerad omfattning i kalksten och sandsten. Tornet nås via en trappa i muren med ingång från tornets sydfasad. Den 29 mars 2007 förstördes kyrkan genom brand. Tornets murverk klarade sig relativt väl och långhusets samt sakristians murar står kvar, men är brandskadade.

Kyrkomiljön
Kyrkan ligger på en ås med småskalig bybebyggelse i väster, landsvägen i söder, och lägre liggande åkermark i norr och öster. Söder om landsvägen ligger bebyggelse som hör till byn Älvestad. Här ligger också församlingshemmet som är inrymt i en äldre byggnad med fasader klädda med gråmålad träpanel. I norr och öster finns lägre liggande jordbruksmark.

Flygfoto från 1952

Kyrkogården
Kyrkogården omges av en stödmur. Till den södra ingången, som är huvudingång, finns en pargrind i järnsmide. En mindre grind i samma utförande finns i öster. På kyrkogården är flera kalkstenstensvårdar från 1600-talet bevarade.