Stäng fönster Härryda kn, PRÄSTGÄRDE 2:1 HÄRRYDA KYRKA

Beskrivning
HÄRRYDA KYRKA ligger i nordvästra delen av sin kyrkogård, som består av tre delar av olika ålder, samt ytterligare en fjärde utvidgning i nordost, på andra sidan den väg som löper förbi omedelbart utanför den äldsta delens norra kyrkogårdsmur. Den ÄLDSTA DELEN omger kyrkan på alla sidor, med begravningsplatser främst i söder, öster och norr. Den har en kyrkogårdsmur på sina västra, norra och östra sidor, och en brant slänt i söder ner mot 1835 ÅRS UTVIDGNING som ligger söder om den äldsta delen. Öster om dessa två delar av kyrkogården ligger en UTVIDGNING från 1946-47. De båda utvidgningarna ligger båda delvis på terrasseringar i sluttningen, och de är tillsammans omgivna av en kyrkogårdsmur. Gravar i gräskvarter mellan grusade gångar i enkelt rätvinkligt system. Många av gravarna på den äldsta delen liksom även på utvidgningen i söder stammar från 1900-talets första del, även några äldre, och med en hel del höga gravvårdar. Invid den södra muren på 1946-47 års utvidgning ligger ett stort (ca 4 x 3 m) flyttblock med årtalet 1947 inhugget.
Ingångar genom järngrindar mellan vitputsade grindstolpar, i söder också med en klivstätta intill. Grindstolparna förefaller vara iordningställda under 1900-talet, kanske i samband med anläggandet av 1946-47 års utvidgning. Innanför kyrkogårdsmuren växer lövträd med jämna mellanrum, bl a lönnar vid den äldre delen och i yngre delen oxel. Tuktade häckar kring äldsta kyrkogården i öster och söder.
Vegetationen, planeringen och den omgivande kyrkogårdsmuren gör att dessa tre kyrkogårdsdelar av olika ålder ändå fungerar och upplevs som en enda enhet.