Stäng fönster Härryda kn, LANDVETTER 31:1 LANDVETTERS KYRKA

Beskrivning
Landvetter kyrka ligger ungefär mitt på den äldre och ganska långsmala delen av kyrkogården. Denna äldre del utgörs av flera utvidgningar av det allra äldsta partierna närmast kyrkan, vilka har fungerat som kyrkogård sedan medeltiden. En utvidgning från 1890-talet (åt väster) omgärdas tillsammans med det äldsta partiet av en kallmurad kyrkogårdsmur, med ingångar i alla väderstreck. Ingången åt öster har smala stenstolpar och en smidesgrind i kryssmönster, ingångarna i norr och söder har några trappsteg upp till kyrkogårdsnivån. Ingången i väster har inte längre någon grind, den leder in till utvidgningar i väster och söder från 1913 och 1963. Denna del har delvis en stenmur och delvis staket. Den ligger också lägre än den äldre delen. Förhållandevis få träd, i huvudsak alm och lönn, är planterade på den äldre delen av kyrkogården.
Ytterligare en utvidgning med bla en minneslund ansluter i väster. Denna del är helt modern till sin planering, och har förhållandevis mycket träd, om än låga, planterade. Mark för ytterligare en utvidgning intill denna finns planerad.
Gravar i kvarter bevuxna med gräs mellan grusgångar. Resta stenar av varierande utformning och flertalet med stenramar i den äldre delen, lägre likformiga i dubbla rader i de yngre delarna.
Ett mindre bårhus är byggt 1947 i slänten mellan den äldre delen och delen från 1913, med putsade vita väggar och tegeltak. Enkla moderna ekonomibyggnader från 1980 ligger omedelbart utanför kyrkogården i nordväst, uppförda i trä och gråmålade.

Ett nybyggt begravningskapell ligger på kyrkogårdens västra del, uppfört 2003-2004, byggt i trä med en uttrycksfull arkitektur.