Stäng fönster Ale kn, STARRKÄRR 3:2 STARRKÄRRS KYRKA

Beskrivning
Starrkärrs kyrkogård har utvidgats vid ett flertal tillfällen under 1900-talet och består nu huvudsakligen av fyra delar med något olika karaktärer. Den kvadratiska kyrkogården kring kyrkan är av medeltida ursprung och omgärdas av en kallmur och en trädkrans med bland annat askar och ekar. Längs södra muren växer flera ekar med hög ålder. Åt alla fyra väderstreck finns dubbla smidesgrindar som bland annat ornerats med klöverbladskors. Grindarna flankeras av kraftiga putsade grindstolpar med kvadratisk form som upptill övergår i en rundad pelare med klot på krönet. Kyrkogården är stramt uppbyggd med låga och höga gravstenar placerade i nord-sydlig riktning mellan rätlinjiga asfalterade gångar. Ett stort antal grusade ramar är bevarade. Kyrkan är placerad på en höjd ungefär mitt på anläggningen i öst-västlig riktning. Kyrkogården kantas i öst av en väg, i norr och nordväst av en park och i söder finns en nyanlagd, rund vändplats för bussar. Parkeringar ligger utanför anläggningen på alla sidor utom den östra.

En ny kyrkogårdsdel, belägen ett litet stycke väster om kyrkan, anlades på 1920- eller 1930-talet efter ritningar upprättade 1922. Denna del har formen av en oregelbunden femhörning och kantas av häckar och en trädkrans av bland annat lindar, almar och oxlar. I kyrkogårdens södra del ligger ett vitt, slätputsat begravningskapell, uppfört i tegel kring 1936 efter ritningar av överingenjör W Lindström. Hörnkedjor markerar byggnadens hörn och dess branta sadeltak täcks av tvåkupigt lertegel. Över den rundbågiga kopparklädda porten i norr, som sitter i en djup nisch, finns ett helt runt fönster. På södra sidan fick ett långsmalt rundbågigt fönster med blyspröjsat glas i innerbågen. Under detta fönster finns en liten rektangulär utbyggnad med en blåmålad, panelklädd dubbeldörr mot söder. I mitten på 1980-talet togs de fasta bänkarna bort och nya fönster togs upp efter förslag från arkitekt Arne Nygård. Kapellet ommålades år 1999.

Strax norr om kapellet löper en rad av lönnar som sträcker sig från västra till östra kanten av denna kyrkogårdsdel. Från grinden i norr löper en gles allé av hamlade glanslindar i riktning mot kapellet. Anläggningen är stramt ordnad med asfalterade gångar och domineras av låga gravstenar, även här med ett stort antal bevarade gravramar.

Mellan vägen som löper nedanför den äldsta kyrkogårdsdelen och den del som nyss nämnts ligger ett vitputsat bårhus. Det uppfördes någon gång under 1980-talet och är inbyggt i en slänt. Dess pulpettak täcks av lertegel och baksidan som vetter mot kyrkan är klädd med vit locklistpanel. Mot väster vetter ett flertal dörrar och fönster med svartmålade snickerier och omfattningar i en orangeröd färg.

Den västra kyrkogårdsdelen utvidgades i sydlig riktning i slutet på 1950-talet efter ritningar upprättade 1957 av ingenjör Anders Sjögren. Liksom de andra delarna är den stramt uppbyggd med gångar av asfalt men här förekommer ett flertal både låga och höga rygghäckar. Gravstenarna är låga eller liggande. I mitten löper en allé i öst-västlig riktning. 1977 förlängdes denna kyrkogårdsdel åt söder.

År 2004 invigdes ännu en ny kyrkogårdsdel, anlagd efter ritningar av Nygård/Malmguist arkitekter. Den anlades ett gott stycke sydväst om kyrkan och ansluter i norr till den del som anlades i slutet på 1950-talet. Den består längst i söder av en minneslund som delvis är integrerad i ett befintligt skogsparti samt av traditionella begravningsplatser mellan rygghäckar. Anläggningen är i princip trekantig och omges av kraftiga nylagda kallmurar. Gångarna är asfalterade med gatstenskant. Samma år ordnades en plats där äldre gravstenar och kors är uppställda, alldeles norr om den äldsta kyrkogårdsdelen.

Rakt söder om kyrkan, nedanför den nyanlagda vändplatsen, ligger en ekonomibyggnad med personalutrymmen, uppförd år 2000. Byggnaden har en långsmal, rektangulär planform med vitputsade väggar på den västra delen och blå panelklädsel i öster. Sadeltaket täcks av enkupigt lertegel. Fönster och dörrar är vita.