Stäng fönster Alingsås kn, BÄLINGE 1:6 BÄLINGE KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan ligger i den nordöstra delen av en rektangulär liten kyrkogård. Kring kyrkogården löper en låg, kallmurad stödmur av gråsten, ovanpå vilken sitter ett smidesstaket, utom i öster. I väster är en öppning mitt för kyrkporten. Denna kantas av två fyrkantiga grindstolpar av granit med krönande klot och smidd pargrind från 1800-talet. I söder är en mindre smidesgrind, samtida med och av samma utförande som staketet. Rader av äldre lövträd löper på staketets insida. I öster är en rad av yngre lövträd. Ett rutnät av grusgångar knyter samman kyrkogården, vilken till sin södra hälft helt domineras av stenramsgravar. Två av gravarna har även järnkedjor. Nordväst om kyrkan står tre klöverkors av gjutjärn från sent 1800-tal. Gravar saknas nästan helt norr om kyrkan. På kyrkogården står ett antal moderna, omålade stålarmaturer med runda glaskupor. I kyrkogårdens sydöstra hörn står ett uthus, ned till vilket leder en granittrappa i stödmuren.