Stäng fönster Alingsås kn, MELLBY 4:11 M.FL. STORA MELLBY KYRKA

Beskrivning
Stora Mellby kyrka står sedan medeltiden på en kulle i landskapet. Kyrkogården hägnas av kallmurar och trädrader av olika lövträd, såsom ask, ek och kastanj. Vid ankomst från den gamla uppfarten i söder ser man den långsträckta kyrkan ligga i öst-västlig riktning. I väster sänker sig en kal bergknalle ned från en lövträdsklädd kulle till tornets nordvästra hörn så att där formas en smal passage. Mellan koret i öster och kyrkogårdsmuren är det heller inte långt. Besökaren överraskas därför av anblicken av den mycket stora, mer sentida kyrkogård som helt dold från södra sidan breder ut sig norr om kyrkan.
Mitt för sydporten sitter i bogårdsmuren en pargrind av svartmålat smide med pilar i överkanten på spjälorna och krokiga spetsar på de halvhöga spjälorna mellan dem. Klinkans vred är äggformade. Kalkstensstolparna har kraftiga avtäckare i två etager krönta med stenklot. I sydöstra hörnet står ett bårhus från 1960-talets senare del. Från grinden går grusgångar i en U-form fram till gångar runt kyrkan som från väster nära kyrkan möter gången från en rak, grindförsedd uppfart. Grindpartiet är där likadant som i söder. Kyrkans sydport flankeras av två ovala idegransbuskar och tidigare tycks det ha funnits en rak gång mellan sydgrinden och porten (syns på en ritning från 1956, men saknas på en ritning från 1964). Kyrkogården utvidgades 1829, efter tillbyggnaden av kyrkan, med en tredjedel åt söder då nya stenmurar började läggas och nya kyrkogårdsportar beställdes. Strax innanför grinden står idag två gamla ekar som kan markera den äldre sträckningen. Södra delens östra sida kantas av rester av åldriga trädrader och där finns en rad med prästgravar. Där är, med tre undantag, samtliga sedan 1807 avlidna präster i Stora Mellby begravda. Närmre koret finns också en stor grosshandlargrav med stenhägnader. Längs västmuren på södra delen finns en tumba, en rundad gravsten och ett träkors. Härifrån ges en vid utblick över jordbrukslandskapet. Gräsytorna är i övrigt fria och saknar annan vegetation. En kalkstensgång följer gräskanten längs södra kyrkofasaden. Två låga gravstenar från 1802 flankerar kordörren. Längs norra långhusfasaden och sakristian saknas gångar. Vid koret växer rhododendronbuskar på norra sidan och i höjd med sakristian sträcker sig en häck rakt norrut.
På berget i väster anordnades 1992 en minneslund och meditationsplats med ett högt enkelt, brunbetsat träkors och bänkar. En gång av oregelbundna stenplattor och en stentrappa leder upp till platsen. Från tornets nordvästra hörn går en stig av konststen dit. Kyrkogårdens övre norra del indelas genom ett gångsystem i korsform i fyra stora gräsytor som har glesa och på ojämna avstånd ställda gravvårdar i nord-sydliga rader. Endast ett fåtal har stenramar och flertalet är låga även om olika varianter av obeliskstenar finns. Enstaka gravar inramas med låga häckar och ett träkors höljs i högre cypresser. Ett ringa antal moderna galvaniserade lyktstolpar med glaskupor är placerade över hela kyrkogården.
Från koret vidgas kyrkogården österut och där sitter i östmuren en enkel, äldre smidesgrind. Området når i norr en trädklädd kulle längs vilken bogårdsmuren åter sträcker sig västerut. Ungefär i höjd med långhusets mitt vidgas kyrkogården åter åt norr på en lägre marknivå, som är den senaste utvidgningen och gjord på 1980-talet. Utanför dess nordöstra hörn, vid kullens fot, står en samtida ekonomibyggnad i torpliknande stil med förråd, maskinhall och personalutrymmen. Vid byggnaden sitter en enkel smidesgrind i muren. Från dess uteplats i söder leder en stig av konsten fram till gången på den övre norra delen. Längs norra sidan och dess infart växer en tujahäck som möter stenmuren i väster. Det nya, lägre området har en helt annan karaktär med rygghäckar som kantar gravvårdarna i långa rader och en tom yta i nordvästra hörnet. Stora lövträd kantar området och står även ute på ytan. I västra muren finns två grindar lika de ovan beskrivna i enklare fyrkantiga stenstolpar. Alldeles vid västmuren i södra hörnet på detta område står vid kullens fot ett äldre förråd.