Stäng fönster Bengtsfors kn, LAXARBY STOM 4:1 M.FL. LAXARBY KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen omfattar kyrkan med omgivande kyrkogård, ett bårhus, en ekonomibyggnad, en länga med f d kyrkstallar och en f d sockenstuga och skola, numera församlingshem. Bårhuset (1926, tillbyggt 1968) har fasader av vit slätputs och valmat sadeltak täckt av stickspån (som kyrkan) är beläget strax väster om kyrkan medan ekonomibyggnad från 1989 finns i kyrkogårdens södra kant. Kyrkstallarna (1900-talets början), norr om kyrkogården, har fasader av faluröd locklistpanel och ett pulpettak täckt av sinuskorrugerad plåt. Sockenstugan, öster om kyrkogården, tillkom 1850 och har även inrymt klockarbostad. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1910 och ombyggdes 1977 till församlingshem.

Kyrkogården är relativt stor och utvidgad i flera etapper. Den har en långsträckt form, i öst- västlig riktning längs den ås i det kuperade omgivande odlingslandskapet som kyrkan är belägen på.

Kyrkogårdens äldsta del har en närmast kvadratisk form omkring kyrkan. En större utvidgning skedde 1905 mot väster, markerad med en minnessten vid dess västra sida. Utvidgningar har sedan skett mot söder i två etapper, 1963 och 1989. Kyrkogårdens äldsta delar, kring kyrkan samt 1905 års utvidgning, omgärdas av kallmurar och rader med lönnar och lindar. Längs de yngre delarna finns murar mot den landsväg som leder längs Laxsjöns östra sida förbi kyrkan. Mot vägen finns tre entréer med vitputsade grindstolpar som har tälttaksliknade skiffertäckningar. Smidesgrindarna bär årtal, på den vid huvudentrén närmast kyrkan står det "anno 1935" (kyrkan renoverades då) och på de andra står det "anno 1963" och "anno 1989", åren för kyrkogårdsutvidgningar. Kyrkogårdens samtliga gångar är grusade. Gravarna är gräsbevuxna med undantag av några få med grus närmast söder om kyrkan. Där finns också en rad med smidda gravkors längs den gamla kyrkogårdsmuren. Även intill tornet mot söder finns ett par smidda gravkors. De yngre delarna av kyrkogården, 1963 och 1989 års etapper, är karakteristiskt utformade med häck- och buskplanteringar och på 1963 års del finns en minneslund vid en damm.