Stäng fönster Bengtsfors kn, BILLINGSFORS 9:1 BILLINGSFORS KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen består av kyrkan med omgivande kyrkogård och ett f d bårhus, nu förrådsbyggnad. Byggnaden är troligen uppförd omkring 1940 och har ett sadeltak täckt av skiffer. Nordost om kyrkan finns ett lusthusliknande sexkantigt avträde, vars tälttak täcks av papp.

Kyrkogården har i princip en rund form som följer den tidigare öns topografi. Kyrkan är placerad på en liten höjd ungefär mitt på den f d ön. Kyrkogården omges av öppet vatten mot söder och till viss del mot öster. Mot norr och delvis mot öster avgränsas kyrkogården mot fabriksområdet av ett plank. Kyrkogårdens huvudentré är vänd mot väster. I denna riktning finns resterna efter en allé mot entrén med grindstolpar av slaggsten. Kyrkogårdsmuren åt detta håll består också av slaggsten krönt av ett svart smidesjärnsräcke, vilket också löper en bit mot söder. En del av kyrkogården väster om kyrkan samt den fortsatta marken västerut är delvis utfylld. Närmast väster om kyrkogården finns en asfalterad yta med en parkeringsplats samt staket och portar till fabriksområdet. Från kyrkogårdsentrén leder en grusad gång, kantad av slaggsten, fram till trappan och kyrkporten i vapenhuset i tornet. På slaggstensstolparna vid entrén och vid sidorna av kyrkporten finns likadana armaturer av svart metall och färgat glas. På marken närmast trappan och vid handikappentrén på södra sidan av tornet finns naturstensplattor, i övrigt är kyrkogårdens gångar grusade. Längs kyrkogården och sjökanten mot söder finns en grusad gångväg som leder fram till en minneslund, anlagd 1991. Kyrkogårdens läge är kontrastfullt med natursköna vyer över Laxsjön mot söder och fabriksområdet mot norr. Själva kyrkogården är inbäddad i grönska med stora träd, främst lönnar, björkar och tallar men även alm, lind och ek. Av gravarna är några få grusade. På kyrkogårdens södra del finns några framträdande stora disponents- och kamrersgravar. Söder om koret finns det Waernerska gravkvarteret. Waern är en känd bruksägarsläkt i Dalsland som bl a innehaft bruken i Billingsfors och Bäckefors. Carl Fredrik Waern är också känd som skaparen bakom Baldersnäs herrgårdsanläggning och dess engelska park belägen på en udde i Laxsjön söder om Billingsfors. Genom giftemål kom släkten Uggla, tidiga bruksägare i Billingsfors och släkten Waern att förenas och i Waernska gravkvarteret är bl a Carl Fredrik Uggla, son till kyrkans byggherre, bruksägare Leonard Magnus Uggla, begravd.