Stäng fönster Bengtsfors kn, ÖDSKÖLT 1:55 M.FL. ÖDSKÖLTS KYRKA

Beskrivning
Kyrkoanläggningen innefattar kyrkan med omgivande kyrkogård. På kyrkogårdens norra del finns en fristående klockstapel (1959-60) och en ekonomibyggnad (ca 1930). Till kyrkoanläggningen hör också ett församlingshem (ca 1980) beläget söder om kyrkogårdsmuren intill en parkeringsplats och en gräsplan.

Kyrkogårdens äldsta del har en kvadratisk form kring kyrkans alla sidor. Den har sedan utvidgats mot öster 1911 och mot söder 1988. Kyrkogården omgestaltades i mitten av 1950-talet av trädgårdsarkitekt Samuel Kaldén, Karlstad. De äldre delarna har en rektangulär form och inramas av en kallmur vars äldsta delar är från 1870-talet. Längs muren växer lönnar och lindar. Kyrkogårdens yngsta del från 1988 inramas av låga häckar. Vid kyrkogårdens huvudentré mot söder finns grindar av svart smidesjärn på stolpar av natursten. Mot väster utgör muren en terrassering i slänten ned mot landsvägen. Där finns en numera ej brukad entré, också med svarta smidesgrindar och stolpar av natursten. Ned mot vägen löper en igenväxt gång kantad av lönnar. Gångarna på kyrkogården är grusade förutom de konststensplattor som täcker gången från entrén i söder till vapenhuset i kyrkans västra del. Gravarna är huvudsakligen gräsbevuxna, ett fåtal grusade finns närmast kyrkan. Enstaka smidda gravkors av varierande ålder förekommer. Norr om kyrkan finns en äldre grav murad av stora hällar. Det är den Schröderska familjegraven för kontraktsprosten och kyrkoherden i Steneby Carl Gustaf Schröder (1755 - 1820) och hans hustru Britta Schröder född Collin. På kyrkogårdens yngsta del finns spridda gravar och en minneslund inramad av en grupp björkar. I närheten står ett träkors med en metallplatta som berättar att kyrkogården invigdes 1988 av biskop Bengt Wadensjö.