Stäng fönster Bollebygd kn, BOLLEBYGDS PRÄSTGÅRD 1:2 BOLLEBYGDS KYRKA

Beskrivning
Bollebygds kyrka är belägen i öst-västlig riktning på en samtida kyrkogård som utvidgats ett flertal gångar genom årens lopp. De ursprungliga delarna av kyrkogården kring kyrkan utvidgades åt norr och öster i slutet på 1950-talet efter ett förslag utarbetat av trädgårdskonsulenten A T Selander. De nya delarna kom att omsluta en kvadratiskt formad prästkyrkogård som är belägen rakt öster om koret. Samtida med dessa nya partier är ett putsat bårhus som uppförts ett stycke nordöst om koret efter ritningar av arkitekt Georg Rudner. I början av 1970-talet utvidgades kyrkogården åt norr och under 1990-talet invigdes ett nytt parti av kyrkogården med bland annat minneslund, beläget nordväst om kyrkan samt lokalvägen som sedan dess genomkorsar anläggningen.

De äldsta delarna av kyrkogården omgärdas av en trädkrans med högväxta träd, främst lönnar, samt en kallmur. Rakt väster om kyrkan möter besökaren ett monumentalt grindparti med vita, putsade grindstolpar mellan enkelt utformade, smidda grindar. Från grindarna leder en bred grusad gång, kantad på båda sidor av högväxta träd, fram till kyrkporten i öster. En likadan allé leder från porten i norr och rakt norrut till en på 1970-talet tillkommen grusad rundel med en mur av gatsten runt om. Alléerna ger tillsammans med trädkransen och ett flertal solitärer en tydlig parkkaraktär åt anläggningen. De grusade gångarna som leder runt kyrkan och i ett rätvinkligt system över kyrkogården ger en stram prägel. Söder om kyrkan, där troligen de äldsta gravplatserna återfinns, står höga gravstenar blandat om vartannat med låga vårdar. I kyrkogårdspartierna från 1950- och -70-talen står de huvudsakligen låga gravstenarna i många fall uppradade i raka rader längs formklippta rygghäckar.
Den del av kyrkogården längst åt norr som tillkom i början på 1970-talet ritades av trädgårdsarkitekten Berndt Schmidt. Här kantas kyrkogården åt norr av en häck med trådstaket på utsidan. Norr om denna häck ligger det i modern tid tillbyggda församlingshemmet.
Kyrkogårdens senaste tillskott är en minneslund i nordväst som invigdes 1994. Här dominerar stora gräsytor med häckinramning. Inför anläggandet av denna lund genomfördes en arkeologisk utgrävning år 1989 som visade att det funnits bosättningar i området redan under tidig järnålder.
BÅRHUSET Bårhuset uppfördes i slutet på 1950-talet på en plats nordöst om kyrkan efter ritningar av Georg Rudner. Byggnaden har putsade väggar avfärgade i ljusgrått och ett brant sadeltak klätt i skiffer. Åt norr vetter en kopparklädd dubbeldörr med rakt överstycke. Fönsteröppningarna är små och rektangulära.