Stäng fönster Borås kn, RÅNGEDALA 17:1 RÅNGEDALA KYRKA

Beskrivning
Rångedala kyrka byggdes 1848 av byggmästare Peter Pettersson från Sandhult och ligger på en höjd, så att den omgivande kyrkogården sluttar relativt brant åt sydöst och något flackare åt nordväst. Kyrkogården avgränsas åt öster och söder av en kallmurad kyrkogårdsmur, som i sydväst fungerar som en terrassmur då landsvägen passerar precis utanför. Innanför muren finns en något ojämn trädrad bestående av olika lövträd. Även nordväst om kyrkan kan man skönja den ursprungliga kyrkogårdens utsträckning genom en bruten trädrad. För övrigt växer inga träd på kyrkogården, förutom en rad med relativt låga träd utmed kyrkans sydfasad. I den sydöstra muren, invid vägen, finns ett grindhål i linje med sydportalen med två huggna grindstolpar av granit krönta av stora klot och en dubbel gammal smidesgrind. Grinden är mycket omsorgsfullt utformad med ett skirt gallerverk nedtill med pilar över som följer överkantens rundning ned mot mitten. Vid muren norr om kyrkan står ett gravkapell som troligen används som förråd idag.
Kyrkogården har bevarat delar av sitt gångsystem med grusade gångar. Från huvudingången i sydöst löper tre förgrenade gångar; en upp till sydportalen, en till tornet och en runt koret. Runt kyrkobyggnadens fasad finns också en grusgång. Även något snett ut från tornportalen löper en rak gång mot söder, till parkeringsplatsen och församlingshemmet.
Gravvårdarna, särskilt närmast kyrkobyggnaden, gör att kyrkogården har bevarat sin ålderdomliga karaktär. I sydväst och sydöst om kyrkan finns stora områden med tätt placerade, äldre gravvårdar med grusfyllda stenramar. Två gravvårdar har höga smidesstaket. Gravarna i sluttningen åt söder är placerade som på terrasser. Kyrkogården har blivit utökad åt nordväst och nordost med ett plan yta som är planerad i rektangulära kvarter, avskilda genom grusgångar. På gräsmattorna växer unga björkar. Området är kringgärdat av ett lågt trådstängsel. Kyrkogården är även utökad åt nordväst med en plan del som idag står nästan utan gravar.