Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 1:97 DALS-EDS KYRKA

Beskrivning
Dals-Eds kyrka ligger högt vid Lilla Les östra strand i Ed. Den nuvarande kyrkan har sannolikt föregåtts av två stenkyrkor på samma plats, varav en medeltida. På kyrkogården finns ett järnåldersgravfält och kyrkan ingår i ett riksintresseområde för kulturmiljövården. Vid kyrkan finns ett äldre sockencentrum med skolbyggnader av olika ålder, ett f d ålderdomshem (nu förskola) och en f d sockenstuga (nu församlingshem). På kyrkogårdens norra del (utvidgad 1990) fanns också en prästgård, vars sista huvudbyggnad revs 1988. Den nuvarande vitputsade stenkyrkan är en stor långsträckt salskyrka. Långhuset med korutbyggnad är uppfört 1861-63 i tidens nyklassicistiska stil medan tornet, från 1797, är byggt i s k sengustaviansk stil. Kyrkans delar är sedan byggnadstiden exteriört bevarade medan det stora kyrkorummets ursprungliga nyklassicistiska karaktär har förändrats, främst vid en genomgripande renovering 1949-50 med bl a tillbakablickar mot 1700-talet. Vid renoveringen, som genomfördes under ledning av arkitekt Axel Forssén, tillkom bl a trätunnvalvets lackade träpanel, altaruppsatsen med tavlor av konstnären Gunnar Erik Ström, och den tidstypiskt utformade läktarbröstningen.
Kyrkogården har utvidgats i nordlig riktning i tre omgångar under 1900-talets andra hälft, senast i början av 1990-talet efter det att den gamla prästgården rivits.