Stäng fönster Dals-Ed kn, ED 1:97 DALS-EDS KYRKA

Kyrkoanläggningen omfattar förutom kyrkan och kyrkogården, ett bårhus och ett par ekonomibyggnader.

Kyrkogården är relativt stor och har en långsmal form i nord-sydlig riktning, huvudsakligen norr om kyrkan (öst-västligt orienterad), och har utvidgats i etapper åt detta håll. Den äldsta delen omger kyrkan med en närmast kvadratisk form. Norr härom finns tre utvidgade områden, tydligt avskiljda från varandra med murar, trädrader och en häck. Etapperna har tillkommit vid mitten av 1950-talet, 1960-talets slut och den senaste invigdes 1992 på den tidigare prästgårdstomten.

Kyrkogården är till största delen inramad av en kallmur samt rader av lövträd. Längs östra sidan av utvidgningen från 1960-talet finns ett järnstaket. Längs de östra och västra sidorna gränsar kyrkogården mot vägar och i söder en asfalterad parkeringsplats. Längs norra muren finns en gång- och cykelväg mot några villatomter. Ungefär mitt på den östra sidan finns också en parkeringsplats i anslutning till kyrkogårdens ekonomibyggnader. Större entréer till kyrkogården finns vid parkeringsplatserna i söder och öster samt i nordväst och rakt väster om kyrkan. Den senare utformades som huvudentré efter ritningar av arkitekt Fredrik Liljekvist 1922 med en uppfartsväg och dekorativt utformade smidesgrindar med kraftigt markerade stolpar i muren. Även den nordvästra entrén (1990) har givits en särskild utformning motsvarande en vitputsad modern stiglucka med sadeltak täckt av skiffer samt grindar och ett stiliserat kors av smidesjärn. I övrigt finns flera entréer till kyrkogården både med och utan grindar.

På hela området norr om kyrkan sluttar marken i väster ned mot Lilla Le och vägen längs sjökanten. De flesta gravarna, speciellt på de utvidgade delarna, finns därför på kyrkogårdens östra sida. På den äldsta kyrkogårdsdelen närmast kyrkan sluttar marken också mot söder och öster. Ungefär mitt på kyrkogården finns ett järnåldersgravfält. Gångarna på kyrkogården är huvudsakligen asfalterade, på den äldsta delen är dock de flesta grusade. Förutom trädraderna längs murarna växer enstaka lövträd på flera platser. Mellan en del gravkvarter finns låga häckar. Gravarna på kyrkogården är huvudsakligen gräsbevuxna med undantag för några enstaka grusade på den äldsta delen.