Stäng fönster Härnösand kn, ÖN 2:48 HÄRNÖSANDS DOMKYRKA

Kyrkotomten
Utformad som central parkmark med förlängning österut i Stadsparken. Öppen i alla väderstreck mot gator – Nygatan i söder och väster, Trädgårdsgatan i norr samt Brunnshusgatan i öster - har den vida gräsytor och saknar helt gravårdar. Begravningsplats finns högre upp, betydligt längre österut från kyrkan, skapad vid samma tid som kyrkan? Den branta vägen upp via Västra Kyrkogatan från Storgatan i väster ger kyrkan ett monumentalt intryck. Ett asfalterat tvärgående stråk från norr till söder invid huvudentrén bryter denna väg uppför en trappa i granit. Grusade gångar diagonalt mot församlingshemmet i sydöst och Östanbäcken i sydväst. Lika utformning på norra sidan. I sydväst strax intill södra fasaden står en takryttare i järnsmide som minner om gamla kyrkans placering. Vid huvudentrén, också i sydväst, finns en kopparbyst över Lars Landgren, biskop 1876-1888, stående på hög röd granitsockel.