Stäng fönster Essunga kn, FRÄMMESTAD 1:3 M.FL. FRÄMMESTADS KYRKA

Beskrivning
Salkyrkan från 1775 ligger med koret åt öster i den södra delen av en rektangulär kyrkogård med senare tillskott i väster. Allt omges av en kallmur som i söder blir stödmur och till sina äldre delar lades vid utvidgningen 1887. Kyrkogårdens äldre del omges av en rad med lövträd, sannolikt från nämnda år. Muren har två öppningar i söder, en i väster och två i öster. I den södra av de östra står en kombinerad klockstapel och stiglucka, placerad precis framför änden av Främmestads allé. Alla öppningar har i övrigt stolpar av grovt tuktad gråsten. De resterande två i den äldre delen har järngrindar från 1800-talet. Den nyare delen av kyrkogården anlades 1917 och har grindar och trädrad från denna tid. Från portarna löper rätvinkliga grusgångar mot kyrkan, vilken omsluts av dessa. Söder om kyrkan finns knappt några gravar. I det sydöstra hörnet dominerar familjen Hiertas grav från 1800-talet. Dess granitkors och grusyta inramas av ett järnstaket. Norr om kyrkan är nord-sydliga rader av vårdar och i den bortre änden en liten minnesplats. Raderna i den nya delen kantas av lövhäckar. Vid kyrkans mittportal står en kalkstensplatta med årtalet 1775 i romerska siffror.