Stäng fönster Färgelanda kn, TORPS PRÄSTGÅRD 1:17 M.FL. TORPS KYRKA

Beskrivning
Till kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, en klockstapel (eventuellt samtida med kyrkan), ett bårhus (1951) samt en ekonomibyggnad som inrymmer personalrum, förråd, garage och en toalett (ursprunglig del från ca 1960-talet, tillbyggd 1995).

Kyrkogården består av två olika delar, båda med relativt små ytor. Den äldsta delen har en nästan kvadratisk form som omgärdar kyrkan, huvudsakligen på dess södra sida. Ca 50 m norrut, i sluttningen nedanför kyrkan, finns en avgränsad, också närmast kvadratisk, kyrkogårdsdel som tillkom på 1920-talet. Mellan kyrkogårdsdelarna finns en grusad parkeringsplats och grusade mindre tillfartsvägar. Mellan de båda kyrkogårdsdelarna finns också det vitputsade bårhuset med skiffertak (arkitekt Axel Forssén, Göteborg) och intill "Norra kyrkogården" den faluröda ekonomibyggnaden med tegeltak.
Klockstapeln är placerad strax utanför "Gamla kyrkogårdens" norra mur. Den är uppförd av kraftiga ekstockar, klädd med faluröd lockpanel och har en plåtklädd huv, krönt av en liten spira med plåtvimpel. Klockstapelns ålder är okänd men den kan eventuellt vara samtida med kyrkan.

"Gamla kyrkogården" inramas av en kallmur och några ekar, främst längs dess västra kant. Här finns också huvudentrén med två enkla smidesgrindar fästade direkt i murstenarna. Mot norr till klockstapeln finns en liknande enkelgrind. "Norra kyrkogården" inramas av en häck och vid dess entré mot söder finns ett liknande par smidesgrindar som på gamla kyrkogårdens entré mot väster, fast med grindstolpar av natursten. På norra kyrkogården växer enstaka låga träd. Gångarna på båda kyrkogårdsdelarna och gången närmast kring kyrkan är grusade. På gamla kyrkogården finns några få grusade gravar. Vid korets södra sida finns en minnessten över kyrkoherde Uddo Ullman med texten "Till minnet av Uddo Ullman 1712-1781. Befrämjare och ledare av Torps kyrkobygge. Kyrkoherde därstädes 1746-1781, och hans son Erik Ullman 1749-1821, kyrkoherde i Torp 1782-1811. Torps församling reste stenen 1944". Nära koret finns också Johanna Brunssons grav. Johanna Brunsson (1846- 1920) var konstvävare och vävlärare med stor betydelse för den svenska vävtraditionens bevarande och höga kvalitet. 1873 grundade hon Brunssons vävskola i Tångelanda, nära Högsäter, i nuvarande Färgelanda kommun. Skolan flyttade till Stockholm 1889 och lades ner 1958.