Stäng fönster Sollefteå kn, KYRKMON 7:1 RAMSELE NYA KYRKA

Beskrivning
Kyrkotomten är idag avgränsad av vägar i syd-nordlig riktning på ömse sidor om kyrkobyggnaden, som också är placerad i syd-nordlig riktning. I S gränsar ett tätt, uppvuxet parti tallar. I N en grusad angöringsväg kantad med björkar flankerad av gräsbevuxna ytor, vilka även finns runt långsidorna och koret. Kyrkogården är placerad i V och utbyggd i etapper, bl.a. 1937. Den äldsta delen omsluten av en tät naturstensmur,ca 1, 50 m hög, på insidorna gräsbevuxen. Stigporten - två murade kraftiga stolpar med slätputs, vit målning, krönta med toppiga svartmålade plåtkrön och förgyllda kulor, samt smidesgrindar och sammanhållande överstycke i smide med förgylld krona - leder in på kyrkogården, ej in på kyrkotomten, vilket ger kyrkobyggnaden en utanförstående ställning. Detta är troligen en följd av samhällets kraftiga utbyggnad under1930-50-talet, då planläggningen skapade en faktisk betydelse åt uttrycket "kyrkan mitt i byn". I söder återfinns ett gravkapell uppfört i betong omkring 1942, om- och tillbyggt 1961-62