Stäng fönster Sollefteå kn, KYRKAN 1 SOLLEFTEÅ KYRKA

Kyrkotomten
Trång och ganska smal tomt med kallmurad bogårdsmur i natursten, ca 1-1,3 m tjock, viss kalvning i sydväst, ca 1-1.5m hög i öster och norr med gräs ovanpå.

Entré genom klockstapeln från 1801 i väster. Utformad som gång med vitmålad panel på väggar och tak. Vid anslaget i väster en trappa i granit med tre plansteg samt svartmålad smidesgrind med fast överstycke mot träpanelen, förgylld strålsol i mitten av det sirliga smidet.

Murad och slätputsad stigport i söder uppförd i början av 1800-talet. Byggd som en arkivolt med kopparklätt krön. Smidesgrind med fast överdel, förgylld strålsol i mitten, CXIV signatur. Ornamenten på porten - en förgylld glob och två förgyllda stjärnor - tillverkades 1823, men kom på plats 1858.

Gräsbevuxen tomt med asfalterad körväg från söder upp mot entrén mellan klockstapel och kyrkan. Här ligger ett parti smågatsten med kantsten, som en fortsättning från klockstapeln till porten.

Få gravvårdar innanför muren, främst i söder och öster. Innanför södra entren mot öster en mindre stig med stensatt skiffer mot tre gravvårdar invid muren, närmast A. Bolin omgärdad med låg häck och fint grus, kornstorlek ca 5-8mm, gravstenen med lavar, intill två st vårdar med kantsten och gräsyta, A. Rydbergs familjegrav, samt en med grus, C.J. och John Högbergs familjegrav. Stigen fortsätter österut, flera gravvårdar här, en urna på svartnad sprucken sockel, P. Engmans familjegrav m. fl.

Fyra svartmålade gjutjärnkors i rad bärmare kyrkobyggnaden i söder, minner om tre små barns död 1850-60 tillhöriga doktor Bernhard Runstén.

2 m bred grusyta närmast kyrkan, annars gräs. Grus dock kring skristia.

Mot norr några gravar, Anders Huss grav närmast sakristia. Nedgång till äldre pannrum under sakristia gjutet i betong med gråmålade stålluckor ovanpå strax väster om sakristian. Mossa på asfalt nordvästra sidan intill entré. Gravstenar lutar på norra sidan.

Klockstapel
Väster om kyrkan står en klockstapel. Klockstapeln är uppbyggd med trästomme. Fyra yttre fyrkantvertikaler i bottenplanet. Från dessa diagonala yttre stöd mot de inre fyra enheterna. Inre knippestöd med fyrkantvirke, tre stöd i varje enhet. Två snedsträvor mot öster och väster, vilka saxas högre upp, samt klenare dimensioner som saxas i norr och söder. En central kraftig vertikal pelare.

De tolv vertikala ståndarna avslutas som stöd för fyra åsar i väst-östlig riktning. På dessa ligger ytterligare fyra i nord-sydlig riktning. Dessa utgör stöd för golvet i klockvåningen och dess klockbock. Kvadratiskt uppbyggd stomme kring två klockor. Två enheter runt om samt en mellan klockorna, bestående av fyrkantvirke och snedsträvor sammanhållna av bultade plattjärn.

Klockstapeln utvändigt med stående vitmålad panel i tre avsatser, senast målad 1950? Bottenvåningen byggd som en fyrkantig rådstuga med hörnrustikkedjor och kraftig, profilerad taklist, gråmålade flerspröjsade tvåluftsfönster mot söder och norr, insvängt kopparklätt tak, mellanvåning med tvåluftsfönster mot väster, grönmålat bågsegment i trä över, klockvåning med dubbla ljudluckor i trä med stickbågeform i alla väderstreck, grön målning, samt karnissvängt kopparklätt tak med öppen lanternin i trä högst upp. Lanterninen kröns med förgyllt kors på dito klot.