Stäng fönster Sollefteå kn, EDS PRÄSTBORD 1:6 EDS KYRKA

Beskrivning
In till den flersidiga tomten via ett grindpar, troligen uppförda omkring 1935 (murade i tegel?) och slät- resp grovputsade, kvadratiska och kröntäckta med kopparplåt i öster. Högt upp en urna i betong. Kraftigt fyrkantjärn i grindar, svart målning. Grusgång ned till kyrkan, som ligger tämligen centralt. Öster om densamma ett flertal gravrader i gräsbevuxen mark. Granhäcken är nedhuggen mot vägen och bra bit mot sydöst. Här finns ett gravkapell i rödmålat trä.

Grusgång runt kyrkan, häckar löper dels mot gravar i öster, på sydsidan och på muravsatsen i väster. Denna en hög stödmur i natursten.

Tomten utvidgad i terass mot väster, samt mot norr. Ytterligare en terass ned mot väster mot stödmur och avgränsningsmur i natursten.

I tomtens nordöstra hörn finns en hög kulle med en fristående klocktapel i trä. Sju trappsteg i trä från söder upp till två dörrpar med svart målning, monterade i bottenplanets fyrsidiga volym, försedd med liggande bred faspåntpanel, vit målning. Insvängt tak med kopparplåt. Sidorna lutar inåt mot toppen, klädda med stående panel, vit målning. Ovan klockvåningen med två par ljudluckor i varje väderstreck, stående bräder, svart målning, en barocksvängd huv med uppskjutande tät lanternin och lökkupol. Järnvimpel med varghuvud och årtalet 1775.

Insida med handbilade snedställda fyrkantstolpar, ett par i varje väderstreck mot yttersidor och ett par centralt, samt en rak ståndare i varje hörn, löper samman mot rund mittstolpe, två klockor, lagda mot de fyrkantiga ytterstolparna. Hög brant trappa till klockvåningen.