Stäng fönster Sollefteå kn, LILLEGÅRD 4:1 JUNSELE KYRKA

Beskrivning
Marken skänktes till Resele församling av bonden Peder Erichsson redan 1647. Den ligger i ett höjdläge med en skogsrand i norr, någon km öster om Junsele. Söder om löper väg 348 från Bredbyn tvärs genom området och avdelar kyrkgården i söder från kyrkan en bit norr om densamma.

Kyrkotomten ligger i ett höjdläge med ett skogsparti i norr, uppfartsvägar från både väster och öster, den senare asfalterad med parkeringsyta rakt öster om tomten. I sydöst finns här ett en och ett halvtplanshus i trä med församlingslokaler samt i öster en långsträckt rödpanelad uthusbyggnad.

Sluttande tomt från norr till söder där en stödmur av kallmurad natursten tar upp nivåskillnaderna. Kykan ligger centralt på tomten. Kring tomten löper ett vitmålat pinnstaket med pilspetsaavslut, varierade korta, långa. Med jämna mellanrum, ca var femte meter, finns fyrkantstolpar förankrade i sten. Entréer från öster, söder och väster; grindpar kvar endast i söder. Grusväg strax intill kyrkan i söder från öster till väster med breddning framför västentrén. Ytorna är ängsmark i söder och skogsmark i norr, däremellan gräs. Galvade lyktstolpar med klarglasglober kantar grusvägen. Inga gravar på själva kyrkotomten.